Millainen on hyödyllinen varainhoitaja?

Ennen tieto sijoituskohteista ja sijoitusmahdollisuuksista oli varainhoitajilla. Sijoittajat olivat valmiita maksamaan palveluista ja ratkaisuista, koska saivat niistä lisäarvoa. Informaatiota oli heikosti tarjolla, suora sijoittaminen oli hankalaa ja se piti hoitaa pankkien konttoreissa.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana useampi ala on huomannut maailman ympärillä muuttuneen. Digitalisaatio on synnyttänyt uusia palveluita, jotka ovat tehneet vanhoista tarpeettomia. Digitalisaatio tulee jatkossa kiihtymään ja muutosvauhti on nopea.

Onko varainhoitaja nykypäivänä tarpeeton?

Nykyään informaatiota on helposti saatavilla. Online-välittäjien avulla sijoitusten toteuttaminen on helppoa ja edullista. ETF:ien avulla mahdollisuudet ovat rajattomat. Digitaaliset palvelut auttavat sijoittamisessa. Mihin sijoittaja nykyään enää tarvitsee varainhoitajaa?

Ei mihinkään, jos varainhoitaja ei kykene tuomaan lisäarvoa. Vastaavasti lisäarvoa tuottavasta varainhoitajasta on hyötyä.

Turha varainhoitaja

Hyödytön varainhoitaja ei tarjoa sinulle lisäarvoa. Hänen ensisijainen tarkoitus on myydä sinulle sijoitustuotteita ja saada myyntipalkkiot. Hänen kanssaan voi olla mukava keskustella, mutta paljonko keskustelusta kannattaa maksaa?

Hyödyllinen varainhoitaja

Hyödyllinen varainhoitaja tuottaa lisäarvoa. Sinä määrität, mitä on lisäarvo ja paljonko siitä kannattaa maksaa. Tässä muutamia lisäarvoa tuottavia asioita:

Yksilöllinen ratkaisu. Pelkkä lakisäätäinen riskikartoitus ei riitä. Yksilöllisessä ratkaisussa käydään läpi sijoitussuunnitelma, tarpeet, strategia ja muut varainhoitoratkaisuun vaikuttavat asiat. Ratkaisu on yksilöllinen ja sinun näköinen.

Hyöty ylittää kustannukset. Varainhoito maksaa. Nykyaikana hyvän perusratkaisun rakentaminen itse ETF- tai indeksirahastoilla on kuitenkin niin helppoa, että varainhoidosta saatavan hyödyn on ylitettävä kustannukset.

Vaadi tuottoa tai matalampaa riskiä. Muutamalla ETF-rahastolla on rakennettavissa salkku, jolla saa hajautuksen tuhansiin osakkeisiin ja korkoinstrumentteihin. Tällaisen salkun vuosittainen kustannus on noin 0,2-0,4 %. Sinulle tarjotun varainhoitoratkaisun pitää päästä kulujen jälkeen parempaan tuottoon samalla riskillä tai samaan tuottoon matalammalla riskillä.

Allokaatio. Ikuisuuskysymys, jolla varainhoitajien olemassa oloa perustellaan. Käytännössä myös kaikkein vaikein osa-alue lisätuoton tekemiseen. Käytännössä aina varainhoitajien allokaatiot poikkeavat toisistaan. Toinen on osakkeissa ylipainossa ja toinen alipainossa. Toinen on siten oikeassa ja toinen väärässä. Sijoittajan kannalta hyödyllisempi olisi yksilöllinen allokaatio. Siinä varallisuutta allokoidaan eri omaisuusluokkiin sijoittajan tarpeiden mukaan ja ennalta sovittuja periaatteita noudattaen.

Näkemyksen otto. Sijoittajat arvostavat näkemyksen ottoa, mutta alalla toimivat tietävät, ettei siitä juurikaan ole hyötyä. Väärä näkemys tuottaa haittaa, mistä syystä näkemyksen suhteen ollaan mielummin varovaisia. Sijoittaja pääsisi hyvään ja usein parempaan lopputulokseen pitämällä laajasti hajautettua salkkua ja tasapainottamalla salkun esimerkiksi kerran vuodessa. Hyvä varainhoitaja tuntee sijoittajan yksilölliset tarpeet ja sijoitussuunnitelman ja tarjoaa kohdennettua näkemystä.

Alkuperäinen artikkeli on julkaistu Sijoittaja.fi:ssä.

Tarvitsetko apua varainhoitajan valintaan?

SijoittajaPRO:n Varainhoidon kilpailutuksella parannetaan sijoittajalle jäävää tuottoa ja alentamaan omaisuudenhoidosta maksettuja kustannuksia. Tämän avulla on mahdollisuus säästää vuosittain jopa kymmeniä tuhansia euroja sijoitustoiminnan turhista kustannuksista. Rahasto- ja sijoituspalveluyhtiöistä riippumattomana toimijana autamme löytämään tarpeisiin parhaiten soveltuvan varainhoitajan ilman eturistiriitoja.

Ota meihin yhteyttä, ja katsotaan miten voimme olla avuksi.