Startup-yrityksen rahoitus – mihin alkuvaiheessa olevan yrityksen kannattaa kiinnittää huomiota?

startup

Startup-yrittäjät hoi!

Vuosittaisen startup-tapahtuman järjestäjä Slush julkaisi aiemmin tänä vuonna artikkelin European Investor Sentiment in 9 Charts, A Slush European investor survey, jossa käydään läpi sijoittajien ajatuksia nykyisessä muuttuneessa markkinaympäristössä. Tarkastelussa on muuttuneiden markkinatunnelmien todelliset vaikutukset startup-yrityksiin ja niiden rahoitukseen.

Listasimme alle tärkeimmät huomiot tutkimustuloksista startup-yrittäjän näkökulmasta. Jotta tekstiin pääsee syventymään tarkemmin, alkuun kannattaa käydä vilkaisemassa läpi aiempi blogikirjoituksemme kasvuyrityksen rahoituksen hakemisen sanastosta.

Valuaatiot ovat laskussa

Suurin osa kyselyyn vastanneista sijoittajista ilmoitti aikovansa sijoittaa pääomiaan 0–40 % alennuksella, vertailtaessa vuoden 2022 toista puoliskoa vuoden takaiseen. Vain 21 % sanoi harkitsevansa sijoittamista samanlaiseen tai korkeampaan valuaatioon.

Sijoituskierrosten määrä ei osoita merkkejä hidastumisesta

Suurin osa kyselyyn vastanneista sijoittajista, riippumatta rahoituksen vaiheesta, ilmoitti sijoituskierrosten määrän pysyvän samana verrattuna vuoteen 2021. Joten vaikka perustajana saatat joutua tyytymään alhaisempaan valuaatioon, monet sijoittajat ovat silti kiinnostuneita sijoittamaan markkinatilanteesta huolimatta.

Valmistaudu sulkemaan kierroksesi hitaammin

Vuonna 2022 yrityksen perustajan tulisi varautua pidempään prosessiin sijoituskierroksen osalta. Sijoittajat eri vaiheissa odottavat käyttävänsä enemmän aikaa due diligence -tarkastukseen kuin viime vuonna. Muutos näyttää olevan selkein A- ja B-vaiheen rahoituskierroksen sijoittajien keskuudessa.

Tarkkailun kohteena ovat taloudellinen tilanne ja matka kannattavuuteen

Epävarmoissa olosuhteissa sijoittajien mukaan tärkeäksi nousee yhtiöiden taloudellisen kestävyyden ja kannattavuuden arviointi. Lisäksi aikaa halutaan käyttää yhä enemmän perustajien kokemuksien tarkasteluun.

Rekrytointi on hidastunut merkittävästi

Toimintaympäristön muuttuessa ja kasvuhalujen hidastuessa osa sijoittajista totesi, että ainakin osa heidän kohdeyrityksistään on keskeyttänyt rekrytointinsa. Rekrytoinnin keskeytys oli sitä selkeämpää, mitä aikaisemmassa rahoituksen vaiheessa yritys oli. Startup-työmarkkinoiden houkuttelevuus voi tulla tulevaisuudessa paljon kilpailukykyisemmäksi, kun työpaikkoja on vähemmän.

Pohjoismaihin sijoittavat sijoittajat ovat optimistisia exitin suhteen

DACH-maihin (Saksa, Itävalta, Sveitsi) sekä Iso-Britanniaan ja Irlantiin sijoittavat sijoittajat odottavat maltillista nousua, kun taas Pohjoismaihin pääomaa sijoittavilla on todella suuria toiveita: Pohjoismaisten exit-näkymien määrän odotetaan kasvavan 7 % vuonna 2022.

Startup-yrityksen rahoituksen näkökulmasta markkina on varsin erilainen kuin vuosi sitten. Kuten tutkimustuloksetkin kuitenkin osoittavat, epävarmoista markkinoista huolimatta sijoittajat ovat valmiita sijoittamaan hyviin yrityksiin.

Yrittäjä, KIINNOSTUITKO?

Onko yritykselläsi rahoitustarpeita? Jätä lyhyt rahoitushakemus tiimillemme, niin olemme sinuun yhteydessä! Alta voit myös liittyä mukaan sähköpostilistallemme, jos olet kiinnostunut kuulemaan uusista sijoituskohteistamme!

ANALYSOIMME KOHTEET JA TOIMIMME KANSSASIJOITTAJINA

SijoittajaPRO Corporate Finance analysoi ja arvio kuukausittain kymmeniä suoria sijoituskohteita ja esittelee parhaimmat mahdollisuudet sijoittajille. Pääset sijoittajana mukaan aikaisen vaiheen yhtiöihin yhdessä ammattisijoittajien kanssa, kustannustehokkaasti ja hajautetusti

yrityslainan korko

Miten yrityslainan korko määräytyy?

Yrityslainan korko ja sen määräytyminen on yksi yritysrahoituksen perinteisistä ikuisuuskysymyksistä ja aihe nousee nykyisessä taloustilanteessa entistä aktiivisemmin esille. Tässä artikkelissa tarkoituksemme on käydä läpi yrityslainan

Lue lisää
yrityslainaraportti

Yrityslainaraportti Q3/2022

Arvon sijoittajat, tässä on vuoden 2022 kolmas yrityslainaraportti! Vuoden 2022 kolmannella kvartaalilla sijoitimme yrityslainoihin yhteensä 1,97 MEUR, joka on itse asiassa tismalleen sama summa summa

Lue lisää
nucu

SijoittajaPRO CF mukana Nucun kasvutarinassa

SijoittajaPRO Corporate Financen siemenvaiheen sijoitusyhtiö Korpun Siemen on ollut mukana tukemassa Nucun kasvua. 0,95 miljoonan euron seed-rahoituskierroksen pääsijoittajana toimi Voima Ventures. Lisäksi kanssamme kierroksella oli

Lue lisää
fundu

Kumppanimme Fundu kasvaa 12 MEUR osakeannin turvin

Yhteistyökumppanimme Fundu toteutti 12 miljoonan euron osakeannin suomalaisille institutionaalisille sijoittajille. Perustajaosakkaat jatkavat yhtiön suurimpana omistajana. Institutionaalisista sijoittajista LähiTapiola on ollut yhtiön omistajana jo pidempään ja

Lue lisää
SIJOITTAJA -podcast

SijoittajaPRO CF mukana SIJOITTAJA -podcastissa

SijoittajaPRO Corporate Financen Henri Palomäki kuullaan uusimman SIJOITTAJA -podcastin asiantuntijavieraana. SIJOITTAJA -podcast on Sijoittaja.fi:n tuottama podcast-sarja, joka paneutuu markkinamaailman tärkeimpiin käänteisiin ja tuottavimpiin sijoitustyyleihin. Haastateltavina kuullaan

Lue lisää