Blogi

Analyytikon työpäivä

analyytikon työpäivä

analyytikon työpäivä keväisessä Helsingissä, kello 09:13

Saavun aamutuimaan Helsingin Spacesiin, jossa yhtiömme co-working -tilat sijaitsevat. Tervehdittyäni henkilökuntaa, istahdan työpisteelleni ja läppärin avattuani ryhdyn käymään läpi eilisiltana tulleita sähköposteja. Viesteissä on useampi vastaus lähettämiini tarkentaviin kysymyksiin, ja ilokseni huomaan sähköpostin, jossa kerrotaan pankin näyttäneen vihreää valoa asiakkaamme projektirahoitusta kohtaan. Kyseessä on syndikaattilaina pankin kanssa, jota olemme työstäneet jo lähes kuukauden ilman varmuutta projektin toteutumisesta. Seuraavaksi ehdotankin yhteispalaveria loppuviikolle, jossa mukana ovat yhtiön sekä pankin edustajat ja pääsemme hahmottelemaan yhdessä rahoituspaketin lopulliset ehdot kuntoon. Sähköpostikansio alkaa nyt näyttää paremmalta ja ryhdyn perehtymään kello 10:45 alkavan asiakaspalaverin materiaaleihin. Kansainvälisesti operoiva SaaS-yhtiö hakee meiltä siltarahoitusta Business Finlandilta saatua maksatuspäätöstä vastaan, joita olemme hyödyntäneet ennenkin lainarahoituksissa vakuutena erityispanttauksen muodossa. Olen katsellut yhtiön talousluvut läpi viime viikolla ja case vaikuttaa omaan silmääni lähtökohtaisesti lupaavalta.

10:35

Otan läppärini latauksesta ja siirryn Spacesin 2. kerroksen neuvotteluhuoneeseen. Palaverin alkuesittelyjen ja yhtiön historian läpikäynnin jälkeen keskustelu siirtyy muutaman lisäkysymyksen saattelemana yhtiön toimittamaan kassavirtalaskelmaan sekä yhtiön liiketoiminnallisiin näkymiin lähitulevaisuudessa. Yhtiön liikevaihto on kasvanut nopeasti ja omistajien joukossa on tunnettuja pääomasijoitusyhtiöitä, mutta yhtiön kassavirta on lievästi negatiivinen tässä hetkessä. Kokonaisuus ja riski-tuottosuhde näyttävät meille silti kiinnostavalta, laina-ajan ollessa lyhyt ja takaisinmaksun kassavirran selkeä. Palaverin jälkeen laitan vielä sähköpostitse muutaman lisäkysymyksen tase-eriin liittyen, ja sovimme indikatiivisen päätöksen valmistumisesta perjantaihin mennessä.

11:50 

Katson palaverin aikana tulleita sähköposteja ja huomaan, että eräs tutun Corporate Finance –talon konsultti on laittanut sähköpostilla liidin infrayhtiön rahoitustarpeista, joka tulisi ottaa nopeasti käsittelyyn. Aikaa säästääkseni otan materiaalit auki ja soitan konsultille casen tiimoilta käydäkseni läpi rahoitustarpeen, aikataulun sekä tarjolla olevat vakuudet. Hetken keskustelun jälkeen case vaikuttaa alustavasti kiinnostavalta, ja laitan infrayhtiön edustajalle ylihuomiselle kutsun etäpalaveriin, jossa käymme läpi tarkemmin yhtiötä sekä rahoitustarvetta.

12:26

Kelloni näyttää 12.26 ja vuorossa on päivän tärkeimpiin päätöksiin lukeutuva lounaspaikan valinta. Avaan muutaman lounasravintolan nettisivut ja muodostettuani nopeahkon analyysin tarjonnasta, voittajaksi valikoituu välimeren makumaailmaa hyödyntävä ja entuudestaan tuttu, kivenheiton päässä toimistoltamme sijaitseva lounasravintola. Lohen ja banaanikastikkeen kombinaatio tuntuu lähtökohtaisesti rohkealta, mutta tänään riskinotto kannattaa ja keittiömestarin suoritusta voidaan pitää mallikkaana. Lähetän kuvan kyseisestä banaanilohesta Corppumme sisäiseen WhatsApp-ryhmään, josta seurauksena on kirjavaa keskustelua siitä ”mikä on soveltuva lisuke kalalle ja mikä ei”.

14:15

Lounaan jälkeen palatessani työpisteelle, on aika käydä hakemassa päivän toinen kahvikupillinen, jonka myötä syvennyn tarkastelemaan erästä oman pääoman ehtoisen vaihtovelkakirjalainan sijoitusmahdollisuutta. Yhtiö on mukana kiinnostavassa megatrendissä, mutta tosiasiallisen kilpailuedun hahmottaminen sekä viime tilikaudella laskenut liikevaihto pistävät ensimmäisinä silmääni. Kansainvälistymisaikeisiin liittyy huomattavia riskejä, sillä kysyntä kotimaassa ei ole toistaiseksi yltänyt aiempiin odotuksiin, ja yhtiön toiminta-ala on yksi selvistä inflaation kärsijöistä. Mielestäni case ei täytä sijoituskriteerejämme, sillä kilpailuedun hahmottamisen lisäksi yhtiön kassavirrassa on vielä merkittäviä epävarmuustekijöitä lainan takaisinmaksuun liittyen. Kirjoitan partnereillemme casesta huomioideni perusteella lyhyen yhteenvedon, jonka käymme loppuviikon tiimipalaverissa yhdessä läpi.

15:00

Seuraavaksi vuorossa on arvonmääritysesityksen viimeistely, jota olemme työstäneet Corpun Matiaksen kanssa jo pidemmän aikaa. Teen kerroinperusteiseen arvonmäärityslaskelmaan vielä viimeiset muokkaukset ja hion yleisen ulkoasun kuntoon, jonka jälkeen PowerPoint-esitys alkaa näyttämään valmiilta kaikkien silmissä. Kertaan laskelmat ja oikoluen esityksen vielä kertaalleen, jonka jälkeen lähetän valmiin esityksen asiakkaan johdolle, ja projekti on virallisesti valmis omalta osaltani.

15:40

Haen päivän kolmannen ja viimeisen kupin kahvia, ja ryhdyn valmistautumaan päivän viimeiseen puhelinpalaveriin. Kyseessä on asuntosijoittamiseen erikoistuva yhtiö, joka hakee nyt 700 TEUR investointirahoitusta uusien asuntojen hankintaa varten. Yhtiö on hoitanut aiemmissa lainoissa velvoitteensa aina moitteettomasti, mutta tällä kertaa asuntomarkkina toimialana on huomattavasti erilainen kuin viime kerralla yhtiötä rahoittaessa. Ensimmäisenä kiinnitän huomiota asuntojen käypien arvojen arvostukseen ja alan tekemään omaa skenaarioanalyysiä todellisesta vakuusarvosta. Päällimmäisenä mielessäni ovat myös yhtiölainojen määrät ja vallitsevat korkotasot, joista tulee saada johdolta yksityiskohtaiset selvitykset. 

16:30 

Palaveri alkaa, jälleennäkemisen tunne on mieluisa. Hetken kuulumisten vaihdon jälkeen siirrymme asian ääreen lainarahoituksen tiimoilta. Keskustelemme hieman asuntomarkkinan nykytilasta sekä korkotasojen vaikutuksista tuottovaatimuksiin, jonka jälkeen alamme käydä läpi aiemmin laadittuja kysymyksiäni, liittyen yhtiön taloudelliseen tilanteeseen. Yhtiön johdolla on hyvä näkemys markkinaan, mutta asunto-osakkeissa kohtapuoliin käynnistyvät yhtiölainat saattavat nousta ongelmaksi kuluvan vuoden aikana. Yhtälö on kokonaisuutena haasteellinen, sillä laina-ajan tulisi olla riittävän pitkä tuodakseen aidosti lisäarvoa, mutta samanaikaisesti asuntosalkun kassavirta aiheuttaa analyytikon silmissä perusteltuja huolenaiheita lainan takaisinmaksuun liittyen. Palaverin päättyessä lähetän yhtiön johdolle listan lisäkysymyksistä ja materiaalitarpeista liittyen olemassa oleviin vastuisiin sekä yhtiölainojen erittelyihin, päivitettyyn kassavirtalaskelmaan sekä tulevan tilikauden tuloslaskelmaennusteeseen. Informoin kuitenkin jo alustavasti, että rahoitus saattaa olla meille tässä hetkessä liian haastava toteuttaa.

17:30

Tässä vaiheessa analyytikon työpäivä alkaa olla pulkassa. Kotimatkalla raitiovaunussa kännykkääni tulee vielä WhatsApp-viesti liittyen erääseen seed-vaiheen yhtiön pääomasijoitusmahdollisuuteen, joka on tullut suorana hakemuksena Korpun Siemenen sivuilta. Katson kotiin päästyäni yhtiön taustan ja idean nopeasti läpi, ja ilmoitan ottavani casen tarkempaan käsittelyyn huomisesta alkaen.

Artikkelin kirjoittaja on SijoittajaPRO Coprorate Financen analyytikko Teemu Pura, joka vapaa-ajallaan viihtyy ruuanlaiton ja monipuolisen urheilun parissa.

KIINNOSTUITKO?

Tarvitseeko yrityksesi lainarahoitusta kauttamme? Täytä lyhyt lainahakemuksemme, niin olemme teihin yhteydessä! Ja mikäli haluat aina uusista sijoituskierroksista tiedon sähköpostiisi, liity alta mukaan sijoittajalistallemme.

Analysoimme kohteet ja toimimme kanssasijoittajina

SijoittajaPRO Corporate Finance analysoi ja arvio kuukausittain kymmeniä suoria sijoituskohteita ja esittelee parhaimmat mahdollisuudet sijoittajille. Pääset sijoittajana mukaan aikaisen vaiheen yhtiöihin yhdessä ammattisijoittajien kanssa, kustannustehokkaasti ja hajautetusti.

Uusimmat blogit
Kesäjuhlat Hailuodossa

SIJOITTAJA-groupin kesäjuhlat Hailuodossa

SIJOITTAJA-konsernin vuotuisat kesäjuhlat vietettiin tällä kertaa merellisellä Hailuodon saarella. Kaksipäiväiseen juhlaan mahtui maastopyöräilyä, paikallisia makuja ja tietysti uintia. Nyt jatkamme töitä hyvin levänneinä!

Lue lisää