Asiakastarina: Export Maker Oy

export maker iloiset työkaverit

Export Maker Oy on jyväskyläläinen kansainvälisen liiketoiminnan osaaja ja kumppani suomalaisille yrityksille. Yhtiö tarjoaa käytännönläheisiä asiantuntijapalveluita erilaisissa kansainvälisen liiketoiminnan kartoittamiseen, käynnistämiseen ja kehittämiseen liittyvissä tilanteissa. Päämarkkina-alueina toimivat Pohjoismaat, Keski- ja Etelä-Eurooppa, Kiina, Lähi-itä, Pohjois-Amerikka, Itä-Eurooppa sekä Venäjä.

SijoittajaPRO Corporate Finance rahoitti yhtiötä vuonna 2020 koronapandemian keskellä 200 000 eurolla. Kysyimme yhtiön perustajalta ja hallituksen puheenjohtajalta Jonne Pöyhtäriltä, miten yhteistyömme toimi.

Minkälainen rahoitustarve yhtiöllä oli?

Koronapandemian vallitessa ja suojavarustekysynnän kasvaessa päätimme aloittaa uuden liiketoiminnan, suojavälineiden maahantuonnin. Meillä on vahvat kontaktit perusliiketoiminnassamme ja näitä kontakteja hyödyntämällä näimme markkinaraon. 

Rahoitus uuteen liiketoimintaan ei ollut helppoa. Muutkin toimijat olivat huomanneet suojavälinemarkkinan kasvun, joten monenlaiset toimijat hakivat rahoitusta. Meillä oli kuitenkin poikkeuksellinen mahdollisuus päästä kiinni isoihin asiakkuuksiin. Tarvitsimme kuitenkin tätä varten rahoitusta tuotteiden ostoon. Kontaktiemme avulla saimme yhteyden suoraan tavaraa toimittaviin tehtaisiin, joten tiesimme myös ostohintojemme olevan kohdallaan. Meiltä kuitenkin puuttui pääomat toiminnan varsinaiseen ylösajamiseen.

Mitä rahoituksella saavutettiin?

Saimme SijoittajaPRO:n rahoituksella kasvatettua suojavälinetoimintaa sekä suoritettua siirtymän harrastelijasarjasta ammattilaisiin. Sittemmin olemme siirtäneet suojavälineliiketoiminnan toiseen yhtiöön, Medical Nord Oy:hyn ja järjestelleet pitkäaikaisen rahoituspaketin pankkikumppanin kanssa.

Ilman SijoittajaPRO:n rahoitusta uusi liiketoiminta olisi todennäköisesti jäänyt rakentamatta ja olisimme jopa saattaneet tehdä keskeneräisestä kokeilusta tappiota. SijoittajaPRO oli siis äärimmäisen tärkeä kumppani meille toiminnan kriittisessä vaiheessa.

Jonne Pöyhtäri, Export Maker Oy Business Development Director, Partner

Minkälaista oli toimia SijoittajaPRO:n kanssa?

SijoittajaPRO:n kanssa toiminta oli suoraviivaista, avointa ja yksinkertaista. Olemme yrittäjinä toteuttaneet rahoituksia ennenkin, mutta SijoittajaPROn kanssa turhat liirum-laarumit sekä useita kuukausia kestävät kokoustukset puuttuivat. Saimme suorat ohjeet ja palautteen tilanteestamme ja rahoituksen saantimahdollisuuksista. Ja kun palikat olivat kunnossa, niin rahoitus järjestyi. Tämä ei varmasti ollut rahoituskumppanillekaan läpihuutopäätös ja tiesimme itsekin, että moni toimija haki rahoituksia suojavälinekauppaan.

Uskomme, että kanssamme päätös perustui vakaaseen aiempaan liiketoimintaan ja selkeisiin näyttöihin siitä, että vastuut ja velvoitteet hoidetaan, vaikka matkassa olisi mutkiakin. Olemme erittäin kiitollisia, että SijoittajaPRO yksityisenä toimijana luotti meihin ja saimme rahoituksen kasaan, koska muuten toimintaa ei olisi saatu skaalattua halujemme mukaisesti. Sittemmin toiminta on siirretty toiseen yhtiöön ja olemme saaneet solmittua merkittäviä kumppanuuksia, mikä olisi kaikki jäänyt tekemättä ilman tätä kumppanuutta. Tulemme kolkuttamaan SijoittajaPRO:n ovelle aivan varmasti uudestaankin, joko tämän tai muun yritystoiminnan merkeissä. Yhteistyö oli meidän kannaltamme erittäin joustavaa ja tuloksekasta.

Jonnen vinkit rahoitusta hakeville yrityksille

Meidän toimintamallimme on aina ollut avoimuus, rehellisyys ja kumppaneiden kunnioittaminen. Kun teet laskelmia omasta toiminnasta ja rahoitustarpeista, niin tee ne hyvin ja mieti eri mahdollisuuksia. Älä etene kaikista positiivisimmalla laskelmalla, vaan mieluummin pessimistisellä. Tällöin tulee tutkittua se tilanne, kun kaikki ei olekaan mennyt nappiin ja kun käytte tätä skenaariota läpi rahoituskumppanin kanssa, niin olet paljon uskottavampi rahoituksen hakija kuin se, joka uskoo kaiken aina onnistuvan. Ole siis rehellinen ja realisti ennen kaikkea itsellesi.

SijoittajaPRO:n kommentit

Export Makerilla oli selkeä ja lyhytaikainen rahoitustarve. Toimitusten rahoittaminen on meidän leipälajimme. Riskiä tässä casessa lisäsi se, että liiketoiminta oli uusi, ja että tilaus oli yhtiön ensimmäinen suuremman kokoluokan diili. 

Koronapandemian aikana saimme joka kuukausi useita vastaavia rahoitushakemuksia suojavälineiden maahantuontia varten. Tyypillistä oli rahoitushakemusten valtava koko nykyiseen liiketoimintaan nähden. Export Makerin tapauksessa rahoitustarve oli liikevaihtoon suhteutettuna maltillinen, joskin taseasemaa katsottaessa iso. Positiivisena seikkana oli myös se, että yhtiön perusliiketoiminta oli erittäin vakaalla pohjalla.

Yhtiöllä on aivan erinomainen johto, jonka opimme tuntemaan jo vähän ennen lainan myöntämistä. Johto raportoi proaktiivisesti rahoittajille yhtiön tilanteesta. Soittelimmekin useaan otteeseen kuluneen vuoden aikana. Laskelmat pitivät kutinsa ja omistajat olivat erittäin sitoutuneita hoitamaan velvoitteensa.

Myös haasteista puhuttiin suoraan ja avoimesti. Toimitus viivästyi yhtiöstä riippumattomasta syystä, mikä aiheutti haasteita yhtiön kassatilanteeseen ja lainan takaisinmaksuun. Tästä syystä helpotimmekin yhtiön kassatilannetta pidentämällä lainan maksuohjelmaa kesken laina-ajan. Lopulta kävi kuitenkin niin, että yhtiön saatua järjesteltyä rahoituksen uudelleen, laina maksettiinkin ennenaikaisesti takaisin! Sekin on mahdollista lainaehtojemme puitteissa. Rahoittajan joustavuus on yrityksille tärkeää.

Export Makerin tarinassa oli hienoa olla mukana ja yhtiön kanssa oli ilo tehdä yhteistyötä. Olemme varmoja, että yhteistyö jatkuu muodossa tai toisessa myös tulevaisuudessa!

Onko yritykselläsi rahoitustarpeita? Ota yhteyttä henri.palomaki@sijoittajapro.fi, niin keskustellaan lisää!

ANALYSOIMME KOHTEET JA TOIMIMME KANSSASIJOITTAJINA

SijoittajaPRO Corporate Finance analysoi ja arvio kuukausittain kymmeniä suoria sijoituskohteita ja esittelee parhaimmat mahdollisuudet sijoittajille. Pääset sijoittajana mukaan aikaisen vaiheen yhtiöihin yhdessä ammattisijoittajien kanssa, kustannustehokkaasti ja hajautetusti

Yrityslainoihin sijoittaminen tuo hajautusta salkkuun

YRITYSLAINARAPORTTI Q1/2023

Vuoden 2023 ensimmäinen kvartaali saatiin yrityslainoihin sijoittamisen osalta päätökseen ja vuoden ensimmäinen kvartaaliraportti on valmis. Ensimmäisellä kvartaalilla uusia sijoituksia tehtiin yhteensä viisi kappaletta. Kvartaalin aikana

Lue lisää
analyytikon työpäivä

Analyytikon työpäivä

analyytikon työpäivä keväisessä Helsingissä, kello 09:13 Saavun aamutuimaan Helsingin Spacesiin, jossa yhtiömme co-working -tilat sijaitsevat. Tervehdittyäni henkilökuntaa, istahdan työpisteelleni ja läppärin avattuani ryhdyn käymään läpi

Lue lisää
corpun tiimi

Corpun tiimi: Matias, Managing partner

Oma esittely ja työhistoria Hei! Olen Matias ”Mylläri” Itkonen, lapsiperheellinen nelikymppinen. Perheeseeni kuuluu myös pieni amerikanpaimenkoira Messi. Olen useamman polven oululainen ja valmistunut Oulun kauppakorkeakoulusta

Lue lisää
kvartaaliraportti q4-2022

Yrityslainaraportti Q4/2022

KVARTAALIRAPORTTI VUODEN 2022 VIIMEISELTÄ NELJÄNNEKSELTÄ Vuosi 2022 saatiin päätökseen ja vuoden viimeinen kvartaaliraportti on valmis. Viimeisellä kvartaalilla sijoitimme yrityslainoihin yhteensä 3,4 MEUR. Koko vuoden saldo

Lue lisää
Foppa Oy

Asiakastarina: Foppa Oy

Foppa Oy on suomalainen vuonna 2019 perustettu yhtiö, joka tarjoaa yrityksille markkinointibudjettien rahoitusta, toimialasta ja kokoluokasta riippumatta. Foppan avulla yritykset voivat maksimoida markkinointibudjettinsa, optimoida käyttöpääomia

Lue lisää