Blogi

Kasvuyritysten rahoitusnäkymät: Kotimaisten sijoittajien rooli korostuu

rahoitusnäkymät

Vuoden 2023 muuttunut talousympäristö on aiheuttanut merkittäviä muutoksia osake- ja korkomarkkinoilla. Muutos talousympäristössä on heijastunut myös startup-rahoitukseen sekä pääomasijoituksiin. Käymme tässä blogitekstissä laajemmin läpi kuluneen vuoden aiempaa heikompaa kehitystä juuri suomalaisten startupien näkökulmasta. Millaiset ovat kasvuyritysten rahoitusnäkymät?

Kotimaiset kasvurahoittajat aiempaa suuremmassa roolissa

Pääomasijoittajat ry:n julkaiseman tilaston perusteella suomalaisten startupien vuoden 2023 alkupuoliskolla kerryttämä kasvurahoitus oli kokonaisuudessaan 549 miljoonaa euroa, josta pääomasijoituksia oli 217 miljoonaa euroa. Pudotus on ollut merkittävä, sillä vuonna 2022 vastaavat luvut olivat koko vuoden osalta noin 1,8 miljardia euroa kasvurahoitusta, josta pääomasijoituksia oli hieman yli 1 miljardia euroa. Kappalemäärissä sijoituksia on tehty tänäkin vuonna edellisten vuosien tahdissa, mutta sijoituskierrosten pienentyminen, isojen rahoituskierrosten puuttuminen sekä ulkomaisten sijoittajien aktiivisuuden vähentyminen ovat aiheuttaneet merkittävän loven kasvurahoituksen kokonaismäärään. Kotimaisten kasvurahoittajien rooli onkin korostunut kuluneen vuoden aikana aiempaa enemmän.

Suomalaisena kasvurahoittajana SijoittajaPRO Corporate Finance voikin auttaa yritystäsi löytämään sopivan rahoitusmuodon yleisestä markkinatilanteesta huolimatta. Olemme erikoistuneet tarjoamaan räätälöityjä rahoitusratkaisuja kasvuyrityksille, ole siis rohkeasti yhteydessä!

Kokonaiskuvan heikentyneet lukemat heijastavat samaa kehitystä, joka muualla Euroopassa ja Yhdysvalloissa nähtiin startup-rahoituksen osalta jo vuonna 2022. Tämä muutos on näkynyt myös suomalaisten pääomasijoittajien aktiivisuudessa vuoden 2023 alkupuoliskolla. Sijoituksia startupeihin on tehty kappalemääräisesti edellisten vuosien tahdissa, mutta sijoitettu summa on pienentynyt. Kokonaisuudessaan 131 startupia on kerännyt 124 miljoonaa euroa suomalaisilta venture capital- ja growth-sijoittajilta. 

Pääomasijoitusten markkinadataa tuottava yhdysvaltalainen PitchBook julkaisi marraskuussa 2023 tilaston, jonka mukaan eurooppalaisten eläkerahastojen yksityisiin pääomasijoitusrahastoihin tekemät sitoumukset miltei puoliintuivat Euroopassa vuonna 2023 (60 kpl) edelliseen vuoteen verrattuna (113 kpl). Lukema on alhaisin sitten vuoden 2013. Viime vuosien pääomasijoituksissa aktiivisimmat eläkerahastot löytyvät Iso-Britanniasta ja myös Keva on yltänyt aktiivisimman kymmenen eläkevakuuttajan joukkoon.

Suomalaiset startupit kiinnostavat

Suomalaisten venture capital -rahastojen tilanne on puolestaan erittäin hyvä, sillä vuoden 2023 alkupuolella niihin kerättiin pääomia 265 miljoonaa euroa, mikä on historian suurin lukema. Tämä kehityskulku turvaa suomalaisten startupien rahoituksen elinvoimaisuutta myös aikoina, jolloin ulkomaisten sijoittajien aktiivisuus on vähentynyt. Vaikka kasvurahoituksen yleinen tilanne on jatkunut alkuvuoden mukaisena myös vuoden 2023 toisella puoliskolla, ovat suomalaisten sijoittajien siemenvaiheen sijoitukset puolestaan edelleen aiempiin vuosiin nähden historiallisen korkealla tasolla. Tämä kuvastaa myös kokonaistilanteen positiivisia puolia. Yhteistyökumppanimme Korpun Siemen on omalta osaltaan turvannut sijoituksillaan siemenvaiheen yritysten rahoitusta ja sijoitusten saatavuutta, toteuttamalla yhteensä 5 sijoitusta vuoden 2023 aikana. Korpun Siemenen perustamisella ja sen sijoituksilla on pyritty vastaamaan erityisesti kolmeen startup-kenttää vaivanneeseen ongelmaan: rahoituskierrosten läpivienti, startup-sijoitusten hajauttaminen ja jatkosijoituskierrosten rahoitus.

Mikäli alkuvaiheen yrityksesi tarvitsee rahoitusta, ota rohkeasti yhteyttä! Sijoituksen lisäksi Korpun Siemen pystyy tarjoamaan runsaasti toimialaosaamista eri aloilta sekä osaamista hallitustyöskentelystä omistajasijoittajiensa kautta!

SijoittajaPRO ja Korpun Siemen mahdollistamassa rahoitusta

Yhteenvetona voidaan todeta, että ulkomaisten sijoittajien palaaminen takaisin Suomeen tulee olemaan kriittinen tekijä suomalaisen startup-kentän kasvurahoituksen ja elinvoimaisuuden kehittämisessä, jotta huippuvuosien taso saavutetaan uudelleen. Olennaista on kuitenkin huomata, että suomalaisten VC-, growth- ja siemenvaiheen sijoitusten sekä kasvurahoituksen rooli korostuu etenkin vuoden 2023 kaltaisina epävarmempina aikoina. Sekä SijoittajaPRO Corporate Financen tarjoama kasvurahoitus että Korpun Siemenen seed-vaiheen sijoitukset ovat loistavia esimerkkejä suomalaisten startupien rahoituksen mahdollistamisesta!

KIINNOSTUITKO?

Tarvitseeko yrityksesi lainarahoitusta kauttamme? Täytä lyhyt lainahakemuksemme, niin olemme teihin yhteydessä! Ja mikäli haluat aina uusista sijoituskierroksista tiedon sähköpostiisi, liity alta mukaan sijoittajalistallemme.

Analysoimme kohteet ja toimimme kanssasijoittajina

SijoittajaPRO Corporate Finance analysoi ja arvio kuukausittain kymmeniä suoria sijoituskohteita ja esittelee parhaimmat mahdollisuudet sijoittajille. Pääset sijoittajana mukaan aikaisen vaiheen yhtiöihin yhdessä ammattisijoittajien kanssa, kustannustehokkaasti ja hajautetusti.

Uusimmat blogit
Kesäjuhlat Hailuodossa

SIJOITTAJA-groupin kesäjuhlat Hailuodossa

SIJOITTAJA-konsernin vuotuisat kesäjuhlat vietettiin tällä kertaa merellisellä Hailuodon saarella. Kaksipäiväiseen juhlaan mahtui maastopyöräilyä, paikallisia makuja ja tietysti uintia. Nyt jatkamme töitä hyvin levänneinä!

Lue lisää