Miten olemme vastanneet koronaviruksen tuomiin haasteisiin? Onko lainananto täysin tukossa? Miten yhtiöt nykyisessä portfoliossamme pärjäävät?
Koronavirus on sekoittanut maailman ja vaikutukset näkyvät myös suomalaisissa listaamattomissa yrityksissä, joihin mekin sijoitamme. Normaalissa markkinassa listaamattomat yrityslainat hajauttavat perinteistä salkkua merkittävästi, sillä niiden takaisinmaksukyvyn riippuvuus osake- tai korkomarkkinasyklistä on usein minimaalinen.
Tämä ei ole koronaviruksen aiheuttamassa markkinatilanteessa pitänyt täysin paikkaansa. Koko reaalimaailman toimintojen osittainen sulkeminen on vaikeuttanut huomattavasti suomalaisten yritysten liiketoimintaa.
Toimenpiteet salkkuyhtiöissä
Olemme lainanannon jälkeenkin aktiivisesti yritysten tukena. Etenkin nyt koronan pyörteissä kartoitamme eri rahoitusvaihtoehtoja yhdessä yritysten kanssa. Esimerkiksi valtio on mahdollistanut paljon erilaisia tukimuotoja yrityksille ja yrittäjille. Käsittelimme tätä edellisessä blogissamme.
Poikkeustilanteissa elinkelpoiset yhtiöt kaatuvat yleensä käyttöpääoman puutteeseen ja kassakriisiin, jonka vuoksi käyttöpääomaongelmien ratkaisut ovat olleet asialistallamme ensimmäisenä.
Olemme olleet mukana yhdessä pankkien ja muiden rahoittajien kanssa järjestelemässä 3-6 kuukauden lyhennysvapaita nykyisiin lainoihimme. Lähtökohtana on ollut, että mikäli yhtiö saa lyhennysvapaat muilta rahoittajilta, myös me olemme talkoissa mukana samoilla ehdoilla. Tästä kriisistä on päästävä yli.
Toimintaympäristön normalisoituessa myös yhtiöiden lainanhoitokyky palautuu.
Koronaviruksen vaikutus luottoluokitukseemme
Koronatilanteen eskaloituessa maaliskuussa myös meille tuli suuri vyöry uusia lainahakemuksia. Joukossa oli monenlaisia yhtiöitä. Työskentelimme 24/7 analysoidaksemme ne kaikki normaalin luottoprosessimme mukaan.
Normaalin prosessin lisäksi lisäsimme jo helmikuun lopussa analyysityöhömme erikseen koronaosion. Toisin sanoen aloimme kysyä yhtiöiltä, miten koronavirus vaikuttaa yhtiön liiketoimintaan painottaen oheisia osa-alueita:
- Miten koronavirusta vaikuttaa yhtiön alihankintaketjussa?
- Miten yhtiön oma tuotanto pyörii korona-aikana aikana?
- Miten koronatilanne vaikuttaa yhtiön uusasiakashankintaan?
Miten yhtiön nykyiset asiakkuudet toimivat koronatilanteessa?
Muiden rahoittajien osallistuminen rahoitukseen
Isona osana analyysiamme on aina ollut muiden rahoittajien ja nykyisten omistajien osallistuminen rahoitukseen. Poikkeusoloissa tämä on noussut entistä tärkeämpään rooliin. Lähtökohta on, että yhtiön päärahoittajan eli useimmiten pankin on osallistuttava rahoitukseen vähintään lyhennysvapailla. Mielellään myös uudella rahoituksella.
Uusia rahoituksiakin on nyt Finnveran takausohjelman puitteissa melko hyvin tarjolla. Jos yhtiön oma pankki ei ole mitenkään rahoituspaketissa mukana, on se jo negatiivinen signaali itsessään.
Lisäksi odotamme nykyisten omistajien ja yrittäjien lähtevän myös mukaan rahoitukseen tavalla tai toisella. Käyttöpääomatarve haastavan markkinatilanteen yli ei siis lähtökohtaisesti tule pelkästään meiltä, vaan rahoituspaketti kootaan useammasta palasesta.
Näin varmistetaan kassavirran riittävyys mahdollisimman hyvin myös meidän lainan takaisinmaksulle.
Miten pääsen sijoittamaan yrityslainoihin?
Mikäli haluat sijoittaa yhdessä kanssamme yrityslainoihin ja samalla auttaa suomalaisia yrityksiä koronan vastaisessa taistelussa, voit liittyä sähköpostilistallemme, jonne lähetämme tiedot valitsemistamme uusista sijoituskohteista.
Sijoittajina emme voi olla tekemässä hyväntekeväisyyttä, jonka takia joudumme valitettavasti olemaan hyvin selektiivisiä hankkeissamme.
Lainanantomme perustuukin tällä hetkellä vielä normaaliakin tiukempaan yritys- ja kassavirta-analyysiin. Lainoissamme ei ole valtion tarjoamia takausinstrumentteja, vaan mahdolliset vakuudet muodostuvat pääasiassa henkilötakauksista ja erityispanttaussitoumuksista.
Emme ole nostaneet korkoja tai keräyspalkkioitamme, vaan hinnoittelu tapahtuu samalla mallilla kuin aiemmin.
Hajautettuun salkkuun kannattaa tässäkin tilanteessa allokoida myös tarkkaan valitsemiamme listaamattomia yrityslainoja. Olemme sijoittaneet lainoihin yhdessä sijoittajaverkostomme kanssa vajaan neljän vuoden ajan yhteensä 15,6 MEUR. Katso täältä listaamattomien lainojen korkosalkkumme historian.