Blogi

Päivä analyytikon työstä

yrityslainat abc

Tammikuinen päivä Oulujoen varrella klo 8:13

Saavun toimistolle ensimmäisenä kuten useimpina aamuina. Napsuttelen valot yksitellen päälle. Laukku työpisteelle, läppäri käyntiin ja sen jälkeen keittiöön kahvin keittoon. Istahtaessani työpisteelle ja avatessani eilisillan ja aamun aikana tulleet sähköpostit, ovi käy ja ensimmäinen analyytikkokollegani saapuukin jo paikalle.

Käyn läpi saamani vastaukset tarkentaviin kysymyksiin erään kuluttajapalveluyrityksen käynnissä olevasta rahoituskierroksesta. Kyseessä on oman pääoman ehtoinen vaihtovelkakirjalaina. Vinkki on tullut erään Corporate Finance -talon kautta, jonka kanssa olemme tehneet yhteistyötä aiemminkin. Teen vastauksista johtopäätökset, minkä jälkeen kirjoitan viestin sisäiseen jakeluumme aiemmin tekemäni analyysin jatkoksi.

Mielestäni case ei sovellu meille, sillä yhtiö on vielä hieman liian aikaisessa vaiheessa meidän sijoittajillemme. Kasvu on ollut nopeaa, mutta yhtiön kassavirta ei täytä meidän sijoituskriteerejämme, eikä kansainvälisestä kasvusta ja laajentumisesta ole vielä riittävästi näyttöjä. Tämän päivän tiimipalaverissa case tullaan käymään vielä yhdessä läpi. Nyt on vielä tunti aikaa valmistautua klo 10 alkavaan puhelinpalaveriin. Haen toisen kupin kahvia.

09:58

Otan läppärini telakasta ja siirryn pehmoiselle nojatuolille toiseen neuvotteluhuoneistamme. Elintarvikevalmistaja hakee investointiin pientä juniorilainaa yhdessä pankin seniorilainan kanssa. Olen käynyt materiaalit keskiviikkona läpi, laittanut tarkentavat kysymykset. Näppäilen numeron ja laitan kaiuttimen päälle, jotta pystyn kirjoittamaan muistiinpanot samalla. Puheluun osallistuu yhtiön perustajayrittäjien lisäksi sijoittajaomistaja.

Käymme yhtiön historian pikaisesti läpi ja siirrymme rahan tarpeeseen. Lähtökohdat ovat haastavat, sillä yhtiö ei läpäise luottoluokitusmalliamme. Kiinnitän erityishuomiota matalaan omavaraisuusasteeseen, tappiolliseen tulokseen sekä yhtiön ennusteisiin, joiden mukaan kannattavuuden tulisi parantua erittäin paljon tulevilla tilikausilla. Myös kassavirta on ennusteen mukaan tiukalla ja särkymävara on liian pieni.

Vastaukset kulurakenteen paranemiseen eivät tunnu realistisilta, eikä riski-tuotto-suhde vaikuta kohtaavan vakuudettomassa juniorilainassa. Kerron jo puhelussa alustavasti kielteisen päätöksen, mutta lupaan palata asiaan vielä myöhemmin.

10:34

Lopetan puhelun. Seuraa päivän kriittisin vaihe: Minne sitä menisi tänään lounaalle? Katson lähiravintolamme lounaslistan, mutta se ei vakuuta. Menen avokonttoriin ilmoittamaan kollegoille huonot uutiset ja kysymään, mikä on päivän valinta. Intialainen ravintola toimii aina, mutta kävimme siellä jo maanantaina. Kiinalaisen ravintolan sushibuffetia tekisi mieli, mutta autokaan ei ole lämpiämässä. Intensiivisen sananvaihdon sekä äänestyksen jälkeen päädymme enemmistön päätöksellä lähiravintolamme antimiin. Lohikiusaus ei kuitenkaan kelpaa corpun vetäjälle Matiakselle, joka erottautuu kollektiivisen päätöksenteon konsensuksesta  jääden toimistolle syömään kuppinuudeleita tonnikalalla.

Luen puhelun aikana tulleet sähköpostit. Eräs mittalaitteita valmistava yritys on saanut merkittävän pääomasijoituksen, joten aiemmin syksyllä pöydällä ollut mutta hylätty case tulee uudestaan tarkasteluun. Haen kahvia ja luen lyhyesti aiemmin syksyllä tekemäni muistiinpanot yhtiöstä muistin virkistämiseksi.

12:00

Lounaan jälkeen toimistollemme saapuu vieraita. Aiemmin Slushissa Corpun vetäjämme Matias tapasi interaktiivisiin VR-laitteisiin erikoistuneen yrityksen perustajan, ja siellä käydyn keskustelun pohjalta meillä voisi olla toisillemme paljon annettavaa. Olemme analysoineet saamamme materiaalipaketin ja case vaikuttaa lupaavalta.

Syvennämme keskusteluja liiketoiminnan, ansaintamallin sekä rahoitustarpeen osalta. Lähdemme ehdottamaan pakettia, jossa yhtiölle annetaan aluksi lyhytaikainen laina tilauksesta saatavia maksuja vastaan. Rahat ohjattaisiin sulkutilille, josta sijoittajille maksetaan lainanlyhennykset sekä korot. Lisäksi yhtiöön mukaan lähteminen kiinnostaa meitä laajemminkin, mutta valuaatiosta täytyy vielä keskustella. Päätämme palaverin klo 13:28 ja alan kirjoittaa sähköpostia keskustelussa esiin nousseiden tarkentavien kysymysten osalta.

Samalla vilkaisen Kauppalehteä ja huomaan, että portfolioyhtiömme Haltianin ensiluokkaisesta tuotekehitysosaamisesta on pitkä artikkeli Kauppalehdessä. Mahtava juttu! Laitan uutislinkin yhtiöidemme WhatsApp-ryhmään, jonka jälkeen käyn hakemassa päivän viidennen ja viimeisen kupin kahvia.

14:00

On tiimipalaverin aika. Tarkoitus on käydä läpi kaikki analyysivaiheessa olevat caset ja sopia, miten yhtiöiden kanssa edetään. Paikalla on yhtiömme partnerit Matias, Hannu ja Timo sekä analyytikoista minä ja Tarmo.

Esittelen caset aiemmin tällä viikolla kirjoittamieni analyysien pohjalta. Aiemmin aamulla analysoimani kuluttajapalveluyritys on käsitelty nopeasti. Toinen case on pitkän kehityksen läpikäynyt ja useita rahoituskierroksia saanut teknologiayritys. Meillä olisi mahdollisuus osallistua isoon kokonaisrahoituspakettiin 2-5meur sijoituksella eri sijoitusinstrumenteilla.

Case on erittäin mielenkiintoinen, mutta emme ymmärrä teknologiasta ja sen markkinapotentiaalista kilpailijoihin verrattuna vielä tarpeeksi. Sovimme, että käymme casen läpi teknologiaa ymmärtävän ankkurisijoittajamme kanssa ja palaamme tämän jälkeen yhtiölle tarkentavien kysymysten merkeissä.

Seuraavana on vuorossa 1meur siltalaina teollisuusalan yhtiölle, 5meur vaihtovelkakirjalaina toiselle yhtiölle sekä oman pääoman ehtoinen sijoitus sekä rahoituskonsultointi infrayhtiölle. Kaikkia näitä on työstetty useita kuukausia, eikä ole varmuutta, toteutuvatko ne.

Keskustelu käy kiivaana pohtiessa yhtiöiden kilpailuetuja, omistajien riskejä, sijoittajien tuotto-riskisuhteen haasteita sekä ylipäänsä sijoitusmahdollisuuksien hyviä ja huonoja puolia. Sovimme, miten kussakin casessa edetään ja kuka kontaktoi yhtiöiden edustajat.

15:27

Palaverin päätyttyä alamme Tarmon kanssa tekemään vvk-lainaa hakeneen yhtiön kuukausikohtaista kassavirtalaskelmaa. Kyseessä on yhtiön koko rahoituksen uudelleenjärjestely. Yhtiö on käyttänyt rahoitusjärjestelyssään ulkopuolista konsulttia, joten meillä on heidän tekemä pohja laskelmasta, jota lähdemme nyt päivittämään uusien tietojen valossa. Laitamme tarkentavat kysymykset sekä konsultille että yhtiön toimitusjohtajalle kassavirtalaskelman laatimisen ohessa.

Saamme vastaukset nopeasti iltapäivän aikana ja tarkennamme laskelmaamme. Pitkän pilkunviilaamisen jälkeen kaiken pitäisi olla kunnossa. Huomaamme, että vaihtovelkakirjalainaa tarvitaankin hieman enemmän kuin aluksi ajateltiin, jotta kassavirta varmasti kestää. Lisäämme laskelmat valmistelemaamme sijoittajaesitykseen ja ilmoitamme huomiot partnereille.

17:35

Päivä on pulkassa. Kotona ruoanlaiton lomassa WhatsAppiin tulee vielä tarkentava kysymys päivän päätteeksi tehdystä kassavirtalaskelmasta, johon vastaan pikaisesti.

#muntyopaiva #corppupainaa

Kirjoittaja on SijoittajaPRO Corporate Financen analyytikko Henri Palomäki, joka matkustelee ja urheilee monipuolisesti vapaa-ajalla.

Analysoimme kohteet ja toimimme kanssasijoittajina

SijoittajaPRO Corporate Finance analysoi ja arvio kuukausittain kymmeniä suoria sijoituskohteita ja esittelee parhaimmat mahdollisuudet sijoittajille. Pääset sijoittajana mukaan aikaisen vaiheen yhtiöihin yhdessä ammattisijoittajien kanssa, kustannustehokkaasti ja hajautetusti.

Uusimmat blogit

Yrityslainaraportti Q1/2024

Vuoden 2024 ensimmäinen kvartaali on päätöksessä yrityslainoihin sijoittamisen osalta. Lainanlyhennyksiä maksettiin salkkuun 2 740 079,42 € edestä. Raportointihetkellä lähes kaikki käytettävissä olevasta pääomasta oli sijoitettuna lainoihin.

Lue lisää