Blogi

Vuosiraportti 2020 – oman pääoman ehtoiset sijoitukset ja vaihtovelkakirjalainasijoitukset

sijoittajapro corporate finance työkaverit

Lupasimme viime vuoden lopulla, että kerromme teille hieman tarkemmin meidän oman pääoman ehtoisen (OPO) sijoittamisen tuloksista. Olemme toimintamme alusta asti etsineet sekä laina- että OPO-sijoituskohteita.

Olennaisinta sijoituspäätöksissämme on aina oikea riski-tuottosuhde, ja hyviä sijoituskohteita onkin löytynyt molemmilla sijoitustavoilla. Vieraan pääoman ehtoiset lainasijoitukset ovat olleet meidän pääpainomme, mutta aina kun sopiva oman pääoman ehtoinen yritysrahoitus on tullut vastaan, olemme tehneet myös niitä.

OPO-rahoituksena käsittelemme portfoliossamme myös vaihtovelkakirjalainoja (VVK). VVK:ssa laina sisältää aina oikeuden konvertoida lainapääoma yhtiön osakkeiksi ennakkoon sovituilla ehdoilla myöhemmin tulevaisuudessa. Keskitymme tässä artikkelissa salkun performanssiin lukujen kautta ja esittelemme VVK-lainoja ja niiden käytettävyyttä kasvuyhtiösijoittamisessa myöhemmin blogeissamme.

Sijoituksia 25,8 miljoonaa euroa kymmeneen yhtiöön

sijoituskierrokset, vuosiraportti 2020

Loppuvuodesta 2016 lähtien olemme sijoittaneet omaa pääomaa tai vaihtovelkakirjalainaa yhteensä 10 yritykseen sisältäen 21 eri sijoituskierrosta. Viiteen yritykseen olemme tehneet vain yhden sijoituksen, ja parhaiten onnistuneeseen Koskirent Oy:hyn jopa viisi sijoituskierrosta. Vaihtovelkakirjalainasijoituksesta hyvänä esimerkkinä toimii GBuilder, johon sijoitimme vuonna 2018. Yhtiö sai juuri 2 MEUR kansainvälisen sijoituskierroksen läpi tässä kuussa. Käsittelemme näitä onnistumisia tarkemmin tulevissa kirjoituksissa. Kolme tekemäämme sijoitusta on alaskirjattu konkurssien tai yrityssaneerausten takia.

sijoituskierrokset, vuosiraportti 2020

Kokonaisuutena sijoituksia on tehty 25,8 miljoonaa euroa, mistä 8,7 MEUR VVK-lainoina ja 17,1 MEUR oman pääoman ehtoisina sijoituksina. Vaihtovelkakirjalainoista 4 olemme jo konvertoineet OPOKsi ja OPO-sijoituksissa on myös pari osakeostoa osana isompia kierroksia. Kierrosten keskimääräinen koko on ollut 1,2 MEUR ja vaihdellut 0,1-5,0 MEUR välillä. Pyrimme siihen, että sijoituskierroksen koko olisi 0,5-2,0Meur.

Sijoitustemme tuotto voittaa työeläkeyhtiöiden pääomasijoitusten tuoton

vuosiraportti 2016-2020

Olemme seurannan helpottamiseksi simuloineet sijoitukset tasaisella allokaatiolla, kuten olemme tehneet myös lainasalkkuraportissamme. Hieman myöhemmän vaiheen kasvuyhtiösijoitukset on laskettu tehtäväksi 10.000€ sijoituksella per kierros ja varhaisemman vaiheen yhtiöt 5.000€ sijoituksella per kierros. 

Sijoituskierroksista 10 on tehty kasvuyhtiösijoituksina ja loput pienempinä alkuvaiheen sijoituksina. Tämän lisäksi raportissa on laskettu kaksi omistusosuutta puolustavaa pro-rata-sijoitusta kohdeyhtiöiden seuraavissa sijoituskierroksissa. VVK-lainoissa on huomioitu korot ja mahdolliset lainan lyhennykset.

Omistusten nykyiset arvot on kaikissa kohteissa laskettu viimeisimmän tehdyn osakeannin tai -oston mukaan eli mitään omia oletuksia tai arvioita yhtiöiden mahdollisista tulevaisuuden arvoista ei ole tehty, vaan arvot perustuvat aina toteutuneisiin sijoituskierroksiin.

Salkkumme on tuottanut yhteensä 58,7 %. Paremman kuvan antaa vuotuinen IRR-korko (Sisäinen korko), joka on 20,1 %. Se huomioi aikaikkunan, sillä sijoitukset on tehty eri aikoina 2016-2020. Koko pääoma 133 630€ ei ole siis ollut sijoitettuna päivästä 1 lähtien, vaan sijoituksia on tehty sitä mukaan kun hyviä yhtiöitä on löytynyt.

Onko tämä tuotto hyvä vai huono? Sitä voi jokainen toki arvioida omalta kannaltaan, mutta hyvä vertailukohta on esimerkiksi suomalaisten työeläkeyhtiöiden pääomasijoitusten historiallinen tuotto, joka on ollut noin 14%.

Yrityksemme kasvavat ja kehittyvät erinomaisesti

vuosiraportti 2020

Yritysten liikevaihto on kasvanut hyvin sijoitusaikanamme. Paras kasvu on ollut 893% ja keskimääräinen vuosikasvu (CAGR) 77,5%. CAGR vaihtelee yhtiökohtaisesti 10-90% välillä. Yksi salkkuyhtiö ei tuota vielä liikevaihtoa ollenkaan. Yhtiöidemme kasvu on samalla tasolla muiden pääomasijoittajien kasvuyhtiösijoitusten kanssa, joiden CAGR on KPMG:n toimialatutkimuksen mukaan ollut 22,8%. Toisaalta verrokkiyhtiöt ilman pääomasijoittajia ovat kasvaneet vain 3,9%.

Miten pääset mukaan sijoittamaan yhtiöihimme?

Oletko kiinnostunut liittymään kanssasijoittajaksi OPO-kierroksiimme? Meillä on tällä hetkellä useampi mielenkiintoinen OPO-kierros neuvottelussa. Voi olla, että jo huhtikuussa teemme sijoituskierroksen yhteen mielenkiintoiseen teknologiakasvuyhtiöön, jolla on hyvä sopimuskanta ja jonka kansainväliset kasvumahdollisuudet ovat erinomaiset. Minimisijoitukset kierroksillamme ovat yleensä 5000-10000€. Liity sijoituslistalle alta ja saat tiedon sitä kautta mikäli kierros toteutuu.

Analysoimme kohteet ja toimimme kanssasijoittajina

SijoittajaPRO Corporate Finance analysoi ja arvio kuukausittain kymmeniä suoria sijoituskohteita ja esittelee parhaimmat mahdollisuudet sijoittajille. Pääset sijoittajana mukaan aikaisen vaiheen yhtiöihin yhdessä ammattisijoittajien kanssa, kustannustehokkaasti ja hajautetusti.

Uusimmat blogit
Kesäjuhlat Hailuodossa

SIJOITTAJA-groupin kesäjuhlat Hailuodossa

SIJOITTAJA-konsernin vuotuisat kesäjuhlat vietettiin tällä kertaa merellisellä Hailuodon saarella. Kaksipäiväiseen juhlaan mahtui maastopyöräilyä, paikallisia makuja ja tietysti uintia. Nyt jatkamme töitä hyvin levänneinä!

Lue lisää