Blogi

Yrityslainaraportti Q1/2024

Vuoden 2024 ensimmäinen yrityslainaraportti

Vuoden 2024 ensimmäinen kvartaali on taputeltu yrityslainoihin sijoittamisen osalta, ja nyt on aika esitellä ensimmäisen neljänneksen lainaluvut yrityslainaraportin muodossa. Ensimmäisellä kvartaalilla uusia sijoituksia tehtiin yhteensä seitsemän kappaletta ja yhdeksän lainaa päättyi neljänneksen aikana.

Neljänneksen lainamäärä kasvoi 2,25 miljoonaa edellisvuodesta

Suomalaisten yhtiöiden lainatarpeet ovat jatkuvassa nousussa, mikä näkyy selkeästi myös meidän luvuissamme ja tekemisessämme. Teimme vuoden 2024 ensimmäisellä kvaratalilla sijoituksia yli kaksinkertaisesti enemmän vuodentakaiseen Q1:teen verrattuna. Myös tehty lainasumma kasvoi merkittävästi; hieman vajaasta 2 miljoonasta eurosta huikeaan 4,25 miljoonaan euroon. Toimintamme volyymien kasvuun on vaikuttanut lainojemme suuri kysyntä, korkojen nousu sekä pankkien tiukentuneesta sääntelystä johtuva tiukentunut pankkirahoituksen saanti.

Yrityslainaraportti Q1 2024

Tarkastellulla kvartaalilla käytimme toista kertaa oikeita lainapääomia lainaportofoliossamme. Aikaisemmin suoritimme simulaation 10 000 € lainapääomaolettamalla. Vaihdolla simulaatiosta oikeiden lainapääomien käyttöön haluamme varmistaa mahdollisimman realistisen lainaportfolion kehittymisen sekä performanssin seurannan.

Tarkastelujaksolla lainasalkkuun maksettiin yhteensä 2 740 079 € lainanlyhennyksiä ja 246 595 € koronmaksuja. Vastaavasti kuluneella ajanjaksolla uusia yrityslainasijoituksia tehtiin yhteensä 4 250 000 € edestä. Tarkastelujakson aikana salkun nettorahavirta oli -1 263 325 € negatiivinen. Kvartaalin tarkastelujakson loppuun mennessä salkusta poistui yhdeksän lainaa, joista seitsemän maksettiin kokonaan takaisin. Kahdesta lainasta tehtiin alaskirjaus.

Kaksi kokonaisuudessaan takaisinmaksettua lainaa olivat aiemmin alaskirjattuja lainoja. Toisen lainan maksu sijoittuu teknillisistä syistä joulukuun puolelle, joten sen vaikutus ei näy kvartaaliluvuissa. Kyseisestä lainasta tuloutui 78 883 € pääomamaksuja ja 11 578 € korkomaksuja.

Alaskirjausten yhteissumma kvartaalilla oli 276 786 €. Molempien lainojen osalta osa lainapääomasta oli ehditty maksaa jo takaisin ennen alaskirjausta. Lainoissa on takauksia, joiden kautta osa pääomasta palautuu salkkuun myöhemmin.

Raportointihetkellä lähes kaikki käytettävissä olevasta pääomasta oli sijoitettuna lainoihin.

Yrityslainojen korkotuotot ja hajautus

Lainasalkun keskikorossa ja laina-ajoissa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia aikaisempiin kvartaaleihin verrattuna, vaikka raportointitapaa on muutettu. Lainasalkun pääomapainotettu keskikorko on tällä hetkellä 10,41 % ja painotettu maturiteetti 1,20 vuotta. Huomionarvoista on, että suurin osa lainoistamme on tehty nollakorkoaikana 01/2017-04/2022. 12 kuukauden aikana aktivoitujen lainojen painotettu keskikorko oli 13,1 %.

Lainasalkkussa olemme sijoittaneet 130 lainakierrokseen 1.1.2017 alkaen. Lainojen koko vaihtelee sijoituskohteen mukaan, ja keskimääräinen lainasijoitus on ollut koko ajalta noin 363 000 €. Tarkastelujakson lopussa lainasalkussa on avointa pääomaa 9 058 999 €. Salkku on jakaantunut yhteensä 29 lainaan, mikä on jo hyvä hajautus. Uudemmilla ja isommilla lainoilla on luontaisesti suurempi paino vanhempiin verrattuna, sillä lainalyhennyksiä on suoritettu vähemmän.

Yrityslainaraportti Q1/2024

Mikäli haluat varmistua, että pääset mukaan jokaiselle lainakierrokselle ja riittävä hajautus toteutuu, kannattaa harkita valtakirjamalliamme. Valtakirjassa sijoittaja valtuuttaa meidät tekemään puolestaan sijoituksen jokaiseen lainakierrokseen. Pienin kokonaissijoitussumma valtakirjoissa on 50 000 €, mikä jakautuu vähintään 15 lainaan ajan myötä. Sijoitus yhtä lainaa kohti on 2500–5000 € ja sijoitukset tehdään 12–18 kuukauden aikana, joten koko summaa ei tarvitse sijoittaa kerralla.

KIINNOSTUITKO?

Ole meihin yhteydessä sähköpostitse, mikäli valtakirjamallimme kiinnostaa. 

Entä tarvitseeko yrityksesi lainarahoitusta kauttamme? Täytä lyhyt lainahakemuksemme, niin olemme teihin yhteydessä! Ja mikäli haluat aina uusista sijoituskierroksista tiedon sähköpostiisi, liity alta mukaan sijoittajalistallemme.

Analysoimme kohteet ja toimimme kanssasijoittajina

SijoittajaPRO Corporate Finance analysoi ja arvio kuukausittain kymmeniä suoria sijoituskohteita ja esittelee parhaimmat mahdollisuudet sijoittajille. Pääset sijoittajana mukaan aikaisen vaiheen yhtiöihin yhdessä ammattisijoittajien kanssa, kustannustehokkaasti ja hajautetusti.

Uusimmat blogit