Blogi

Yrityslainaraportti Q4/2021

yrityslaina

Hyvät sijoittajat, yrityslainaraportti!

Loppuvuosi on aina kiireistä aikaa lainamarkkinoilla ja vuosi 2021 päättyikin odotusten mukaisesti vahvan kysynnän merkeissä. Yrityslainaraportti kertoo, että neljännellä kvartaalilla sijoitimme yrityslainoihin yhteensä 4,44 MEUR, mikä on yksittäisen kvartaalin ennätysmäärä.

Teimme tarkastelujaksolla peräti kaksi 1 MEUR lainakierrosta, jotka nostivat lainakierrosten keskimääräistä kokoa kvartaalilla.

Tarkastelujaksolla lainasalkkuun maksettiin yhteensä 55 288,75€ lainanlyhennyksiä ja 4 058,63€ korkomaksuja. Vastaavasti ajanjaksolla sijoitettiin kahdeksaan uuteen lainaan á 10 000€ eli yhteensä 80 000€. Salkun nettorahavirta oli tarkastelujakson aikana siis -20 652,62€ uusien sijoitusten myötä. Salkusta poistui viisi lainaa laina-ajan päättymisen ja lainapääoman takaisinmaksun myötä.

Q3-yrityslainaraportissa oli kolme maksuviivästystä. Viime kvartaalilla määrä laski kahteen, joista toisesta olemme onnistuneet perimään lähes koko lainapääoman.

  1. laina: Yhtiö pääsi velkasaneeraukseen ja lainan takaajat maksoivat takausosuutensa eli lähes koko lainasumman. Maksamatta on enää 4,5% alkuperäisestä lainapääomasta sekä osa koroista. Lainan jäljellä oleva pääoma ja korot maksetaan saneerausohjelman mukaisesti 5 vuoden maksuohjelmalla. Lainan maksuohjelma on muuttunut, jatkossa emme käsittele tätä lainaa viiveessä olevana, mikäli saneerausohjelman aikataulussa pysytään.
  2. laina: Yhtiön maksusuorituksia on myöhässä yli 90pv. Lainan saamisista on jätetty velkomuskanne käräjäoikeuteen ja oikeudellinen perintä on käynnissä. Lainalla on emoyhtiön sekä yrittäjän takaus. Lainaa on lyhennetty ja lainapääomaa on jäljellä 60% alkuperäisestä määrästä.

Lainasalkun keskikorko ja keskimääräinen maturiteetti eli laina-aika ovat nousseet hieman edellisestä kvartaalista. Lainasalkun keskikorko on tällä hetkellä 9,89% ja maturiteetti 1,47 vuotta.

Lainasalkkusimulaatiossamme olemme tehneet 10.000€ sijoituksen jokaiseen tekemäämme 76 lainakierrokseen 1.1.2017 alkaen. Tarkastelujakson lopussa lainasalkkumme on jakaantunut yhteensä 30 lainaan, mikä on jo hyvä hajautus, eikä yksittäinen laina ylitä 5% kokonaisallokaatiosta.

Mikäli haluat varmistua, että pääset mukaan jokaiselle lainakierrokselle ja riittävä hajautus toteutuu, kannattaa harkita valtakirjamalliamme. Valtakirjassa sijoittaja valtuuttaa meidät tekemään puolestaan sijoituksen jokaiseen lainakierrokseen. Minimissään kokonaissijoitussumma valtakirjoissa on 50.000€, mikä jakautuu vähintään 20 lainaan ajan myötä. Sijoitus yhtä lainaa kohti on 2500-5000€ ja sijoitukset tehdään 12-18 kuukauden aikana, joten koko summaa ei tarvitse sijoittaa kerralla.

Kiinnostuitko?

Ole meihin yhteydessä sähköpostitse osoitteeseen henri.palomaki@sijoittajapro.fi, mikäli valtakirjamallimme kiinnostaa.

Entä tarvitseeko yrityksesi lainarahoitusta kauttamme? Täytä lyhyt lainahakemuksemme, niin olemme teihin yhteydessä.

Ja mikäli haluat kierroksista tiedon sähköpostiisi, alta pääset liittymään mukaan sijoittajalistallemme.

Analysoimme kohteet ja toimimme kanssasijoittajina

SijoittajaPRO Corporate Finance analysoi ja arvio kuukausittain kymmeniä suoria sijoituskohteita ja esittelee parhaimmat mahdollisuudet sijoittajille. Pääset sijoittajana mukaan aikaisen vaiheen yhtiöihin yhdessä ammattisijoittajien kanssa, kustannustehokkaasti ja hajautetusti.

Uusimmat blogit