Blogi

Yrityslainaraportti Q4/2023

Vuoden 2023 neljäs yrityslainaraportti

Vuoden 2023 neljäs kvartaali on tullut päätökseen yrityslainoihin sijoittamisen osalta ja on jälleen aika esitellä tuore yrityslainaraportti. Neljännellä kvartaalilla uusia sijoituksia tehtiin yhteensä seitsemän kappaletta ja kymmenen lainaa päättyi neljänneksen aikana.

Olemme uudistaneet raportointitapaamme. Aikaisemmin olemme suorittaneet simulaation 10 000 € lainapääomaolettamalla. Olemme nyt siirtyneet simulaatiosta oikeiden lainapääomien käyttämiseen, jotta voimme antaa mahdollisimman realistisen kuvan lainaportfolion kehityksestä ja performanssista. Tapa parantaa erityisesti lainaportfolion painojen läpinäkyvyyttä.

Tarkastelujaksolla lainasalkkuun maksettiin yhteensä 2 830 943,28 € lainanlyhennyksiä ja 218 617,46 € koronmaksuja. Vastaavasti kuluneella ajanjaksolla uusia yrityslainasijoituksia tehtiin yhteensä 2 904 294 € edestä. Tarkastelujakson aikana salkun nettorahavirta oli 145 266,74 € positiivinen, kun useampi laina päättyi neljännen kvartaalin aikana. Tarkastelujakson loppuun mennessä salkusta poistui kymmenen lainaa lainapääoman takaisinmaksun myötä.

Salkussa on tarkasteluhetkellä kaksi lainaa myöhässä. Näiden myöhässä olevien lainojen prosentuaalinen osuus koko salkusta on 3,59 %.

Yrityslainojen korkotuotot ja hajautus

Lainasalkun keskikorossa ja laina-ajoissa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia aikaisempiin kvartaaleihin verrattuna, vaikka raportointitapaa on muutettu. Lainasalkun pääomapainotettu keskikorko on tällä hetkellä 10,10 % ja painotettu maturiteetti 1,24 vuotta. Huomionarvoista on, että suurin osa lainoistamme on tehty nollakorkoaikana 01/2017-04/2022. Vuoden 2023 aikana aktivoitujen lainojen painotettu keskikorko oli 12 %.

Lainasalkkussa olemme sijoittaneet 123 lainakierrokseen 1.1.2017 alkaen. Lainojen koko vaihtelee sijoituskohteen mukaan, ja keskimääräinen lainasijoitus on ollut koko ajalta noin 350 000 €. Tarkastelujakson lopussa lainasalkussa on pääomia 7 707 296,95 €. Salkku on jakaantunut yhteensä 31 lainaan, mikä on jo hyvä hajautus. Uudemmilla ja isommilla lainoilla on luontaisesti suurempi paino vanhempiin verrattuna, sillä lainalyhennyksiä on suoritettu vähemmän.

Lainojen jakauma per 31.12.2023 (31 avointa kierrosta)

yrityslainaraportti q42024-lainojen jakauma

Mikäli haluat varmistua, että pääset mukaan jokaiselle lainakierrokselle ja riittävä hajautus toteutuu, kannattaa harkita valtakirjamalliamme. Valtakirjassa sijoittaja valtuuttaa meidät tekemään puolestaan sijoituksen jokaiseen lainakierrokseen. Pienin kokonaissijoitussumma valtakirjoissa on 50 000 €, mikä jakautuu vähintään 15 lainaan ajan myötä. Sijoitus yhtä lainaa kohti on 2500–5000 € ja sijoitukset tehdään 12–18 kuukauden aikana, joten koko summaa ei tarvitse sijoittaa kerralla.

KIINNOSTUITKO?

Ole meihin yhteydessä sähköpostitse, mikäli valtakirjamallimme kiinnostaa. 

Entä tarvitseeko yrityksesi lainarahoitusta kauttamme? Täytä lyhyt lainahakemuksemme, niin olemme teihin yhteydessä! Ja mikäli haluat aina uusista sijoituskierroksista tiedon sähköpostiisi, liity alta mukaan sijoittajalistallemme.

Analysoimme kohteet ja toimimme kanssasijoittajina

SijoittajaPRO Corporate Finance analysoi ja arvio kuukausittain kymmeniä suoria sijoituskohteita ja esittelee parhaimmat mahdollisuudet sijoittajille. Pääset sijoittajana mukaan aikaisen vaiheen yhtiöihin yhdessä ammattisijoittajien kanssa, kustannustehokkaasti ja hajautetusti.

Uusimmat blogit