Yrityslainat ABC – Yrityslainasanastomme osa 2

yrityslainasopimus

Julkaisimme viime kuussa yrityslainasanastomme ensimmäisen osan. Tässä kirjoituksessa tarkoituksemme on selventää lisää keskeisimpiä yrityslainatermejä, jotka velkasijoittajien ja yrityslainaa ottavien yrittäjien on hyödyllistä tietää. Termien ymmärtämisen myötä erilaisten lainaratkaisujen analysointi kannattavuuden ja kustannusten osalta on helpompaa.

Yrityslainojen tärkeimmät termit osa 2

Maturiteetti: Lainan juoksuaika eli laina-aika, jonka kuluessa laina tulee maksaa takaisin. Jos laina on siis nostettu vuonna 2020 ja sen maturiteetti on viisi vuotta, erääntyy lainan viimeinen erä maksettavaksi vuonna 2025. 

Duraatio: Duraatio kuvaa lainan korkoriskiä. Mitä suurempi duraatio lainalla on, sitä suurempi vaikutus markkinakorkojen muutoksilla on lainan arvoon. Yleisimmin duraatiolla viitataan Macaulay-duraatioon, joka tarkoittaa lainan kassavirroilla painotettua takaisinmaksuaikaa. 

Todellinen vuosikorko: Lainalle laskettu korko, joka huomioi kaikki lainaan liittyvät kulut. Näitä ovat varsinaisen lainakoron lisäksi esimerkiksi avausmaksut, toimituspalkkiot sekä rahoittajakohtaiset kuukausikulut. Lisäkulut voivat kasvattaa lainan kustannuksia merkittävästi, minkä vuoksi lainanottajan tuleekin perehtyä niihin tarkasti. Lainoja usein markkinoidaankin matalalla nimelliskorolla, joka pitää sisällään ainoastaan lainan peruskoron. 

Efektiivinen korko: Korko, joka kuvaa lainan todelliset kustannukset ottaen huomioon laina-ajan vaikutuksen. Jos 6 kuukauden pituisella bullet-lainalla on 8 % nimellinen vuosikorko, maksetaan lainasta todellisuudessa korkoja vain efektiivisen koron verran eli 4 %. 

Due diligence: Erittäin tärkeä osa yritysanalyysiä. Due diligence-prosessissa tyypillisesti syvennytään yrityksen talouslukuihin, liiketoimintaan ja niihin liittyviin riskeihin. Prosessin aikana voidaan tutkia esimerkiksi yrityksen tilinpäätöksiä, jotta yrityksen luottoluokitus voidaan määrittää.

Pitch deck: Yleensä PowerPoint-formaatissa oleva sijoittajille valmisteltu yritysesittely, jota hyödynnetään analyysiprosessissa. Tyypillisesti pitch deck pitää sisällään mm. yrityksen liiketoimintamallin, tiimin, talousluvut sekä tulevaisuuden esittelyn. Esittelydokumentista voidaan käyttää myös termiä pitch book. 

Joukkorahoitus: Rahoitusmalli, jossa yksittäiset yksityissijoittajat osallistuvat yrityksen rahoitukseen hyödyntämällä kolmannen osapuolen tarjoamaa alustaa. Rahoitusmallilla on mahdollista tavoittaa suuri määrä sijoittajia sekä näin lisätä yrityksen tunnettuutta.

Yrittäjä, oletko kiinnostunut yrityslainastamme?

Jätä meille lyhyt rahoitushakemus, niin olemme yhteydessä.

ANALYSOIMME KOHTEET JA TOIMIMME KANSSASIJOITTAJINA

SijoittajaPRO Corporate Finance analysoi ja arvio kuukausittain kymmeniä suoria sijoituskohteita ja esittelee parhaimmat mahdollisuudet sijoittajille. Pääset sijoittajana mukaan aikaisen vaiheen yhtiöihin yhdessä ammattisijoittajien kanssa, kustannustehokkaasti ja hajautetusti

corpun tiimi

Corpun tiimi: Matias, Managing partner

Oma esittely ja työhistoria Hei! Olen Matias ”Mylläri” Itkonen, lapsiperheellinen nelikymppinen. Perheeseeni kuuluu myös pieni amerikanpaimenkoira Messi. Olen useamman polven oululainen ja valmistunut Oulun kauppakorkeakoulusta

Lue lisää
kvartaaliraportti q4-2022

Yrityslainaraportti Q4/2022

KVARTAALIRAPORTTI VUODEN 2022 VIIMEISELTÄ NELJÄNNEKSELTÄ Vuosi 2022 saatiin päätökseen ja vuoden viimeinen kvartaaliraportti on valmis. Viimeisellä kvartaalilla sijoitimme yrityslainoihin yhteensä 3,4 MEUR. Koko vuoden saldo

Lue lisää
Foppa Oy

Asiakastarina: Foppa Oy

Foppa Oy on suomalainen vuonna 2019 perustettu yhtiö, joka tarjoaa yrityksille markkinointibudjettien rahoitusta, toimialasta ja kokoluokasta riippumatta. Foppan avulla yritykset voivat maksimoida markkinointibudjettinsa, optimoida käyttöpääomia

Lue lisää
yrityslainan korko

Miten yrityslainan korko määräytyy?

Yrityslainan korko ja sen määräytyminen on yksi yritysrahoituksen perinteisistä ikuisuuskysymyksistä ja aihe nousee nykyisessä taloustilanteessa entistä aktiivisemmin esille. Tässä artikkelissa tarkoituksemme on käydä läpi yrityslainan

Lue lisää