Blogi

Yrityslainat ABC – Yrityslainojen sanastoa

yrityslainat abc

Yrityslainojen yhteydessä käytetään usein monimutkaista termistöä, joka on tärkeää hallita, jotta voi analysoida erilaisten lainaratkaisujen kannattavuutta ja kustannuksia. Tämän kirjoituksen tarkoituksena onkin käydä läpi keskeisimpiä termejä, jotka velkasijoittajien ja yrityslainaa ottavien yrittäjien on hyödyllistä tietää.

Yrityslainojen tärkeimmät termit

Bullet-laina: Bullet-laina tarkoittaa kertalyhenteistä lainaa, jonka takaisinmaksu tapahtuu yhtenä eränä lainan eräpäivänä. Lainan pääomaa ei siis lyhennetä laina-aikana lainkaan, vaan lainasta maksetaan kuukausittain ainoastaan korkoja. Tämä on yrityksen kassavirran kannalta houkutteleva vaihtoehto, joskin yrityksen tulee huolehtia, että eräpäivänä kassassa on riittävästi rahaa koko lainan lyhennykseen. Koska lainan pääoma ei lyhene, korkokulut ovat korkeammat kuin tasalyhenteisessä lainassa. Myös riski lainanantajan kannalta on suurempi, mikä saattaa näkyä lainan korossa. 

Balloon-laina: Laina, jossa viimeinen maksuerä on muita maksueriä suurempi. Myös Balloon-lainassa korkokulut ovat tasalyhenteistä lainaa isommat, sillä lainan alkuvaiheessa maksettavat pienemmät lyhennyserät eivät lyhennä lainan pääomaa yhtä paljon. Balloon-laina on hyvä kompromissi korkeariskisen bullet-lainan ja tasalyhenteisen lainan välillä.

Pääomalaina: Erityisehtoista lainaa, jonka pääoma ja korot voidaan maksaa vain kaikkia muita velkoja huonommalla etuoikeudella ja tiettyjen ehtojen täyttyessä. Pääomalaina yleensä parantaa vakavaraisuutta muiden lainarahoittajien silmissä, sillä se voidaan tietyin ehdoin lukea osaksi yrityksen omaa pääomaa. Pääomalaina on kuitenkin lainanantajan kannalta erittäin korkeariskistä, mikä näkyy lainan korossa.

Vaihtovelkakirjalaina: Laina, joka on mahdollista joko osittain tai kokonaan vaihtaa ennalta määrättyyn määrään yrityksen osakkeita. Vaihtosuhde määritetään lainasopimuksessa ja se voi olla joko kiinteä tai sidottu esimerkiksi yhtiön liikevaihtoon tai seuraavaan osakeantiin. Lainan korko on tyypillisesti kiinteä eikä lainalla yleensä ole vakuutta. Laina voi olla joko vieraan pääoman ehtoista lainaa tai pääomalainaa.

Siltalaina: Joustava ja lyhytaikainen laina, jonka avulla yritys voi hankkia rahoitusta ennalta sovittua, tulevaa kassavirtaa vastaan. Tällaisia kassavirtoja ovat esimerkiksi suurten asiakasprojektien maksupostit tai Business Finlandin rahoitukset. Siltalaina maksetaan yleensä kertalyhenteisesti takaisin sitten, kun yritys vastaanottaa lainan vakuudeksi pantatun kassavirran.

Joukkovelkakirjalaina: Laina, joka voidaan jakaa useisiin samanehtoisiin joukkovelkakirjoihin. Joukkovelkakirjoja voi ostaa joko liikkeeseenlaskun yhteydessä tai vaihtoehtoisesti jälkimarkkinoilta liikkeeseenlaskun jälkeen, samaan tapaan kuin osakkeitakin.

Yrittäjä, OLETKO KIINNOSTUNUT YRITYSLAINASTAMME?

Jätä meille lyhyt rahoitushakemus, niin olemme yhteydessä.

Analysoimme kohteet ja toimimme kanssasijoittajina

SijoittajaPRO Corporate Finance analysoi ja arvio kuukausittain kymmeniä suoria sijoituskohteita ja esittelee parhaimmat mahdollisuudet sijoittajille. Pääset sijoittajana mukaan aikaisen vaiheen yhtiöihin yhdessä ammattisijoittajien kanssa, kustannustehokkaasti ja hajautetusti.

Uusimmat blogit
Kesäjuhlat Hailuodossa

SIJOITTAJA-groupin kesäjuhlat Hailuodossa

SIJOITTAJA-konsernin vuotuisat kesäjuhlat vietettiin tällä kertaa merellisellä Hailuodon saarella. Kaksipäiväiseen juhlaan mahtui maastopyöräilyä, paikallisia makuja ja tietysti uintia. Nyt jatkamme töitä hyvin levänneinä!

Lue lisää