Blogi

Business Finlandin vaikuttavuusraportti 2025

Business Finlandin vaikuttavuusraportti 2025

Business Finlandin tuore vaikuttavuusraportti tarjoaa kokonaiskuvan julkisen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiorahoituksen sekä Visit Finland- ja Invest in Finland -palveluiden vaikutuksista suomalaisille yrityksille, toimialoille ja kansantaloudelle.

Tarkastelun keskiössä olivat pk-yritykset, joiden Business Finlandin rahoittamat projektit päättyivät vuosina 2017–2020. Mukana olevia projekteja oli yhteensä 3 326 kappaletta. Raportin mukaan näiden yritysten vienti kasvoi vuosien 2020-2023 aikana peräti 45 %. Samalla liikevaihto kasvoi 31 % ja jalostusarvo 20 %. Lisäksi startupeissa nähtiin merkittävää kehitystä: niiden liikevaihto kasvoi kolmessa vuodessa lähes 8 miljardista yli 13 miljardiin euroon, vaikka riskirahoituksen määrä samaan aikaan puolittui. Kuitenkin riskirahoitus väheni vuonna 2023 noin 2 miljardista 950 miljoonaan euroon. Laskusta huolimatta startup-yritykset pysyivät houkuttelevina sijoituskohteina.

Pitkän aikavälin kasvun tekijät

Vaikuttavuusraportti nostaa esiin julkisen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan merkityksen Suomen talouden pitkäjänteiselle kehitykselle. Rahoitus kannustaa yrityksiä investoimaan pidemmän aikavälin kehitykseen, jakaa riskiä ja mahdollistaa uuden teknologian ja osaamisen syntymisen. Samalla rahoitus tukee elinkeinoelämän rakennemuutosta. Innovatiivisten ratkaisujen ja tuottavuuden kasvun kautta suomalaiset yritykset voivat kehittää kilpailukykyisiä tuotteita kansainvälisille markkinoille.

Vaikuttavuusraportti painottaa myös, että julkinen innovaatiorahoitus lisää yhteiskunnan osaamista ja kyvykkyyksiä. Osaavan työvoiman saatavuus onkin Suomen tuottavuuskehityksen suurin haaste – ja sen ratkaiseminen edellyttää myös kansainvälisten osaajien houkuttelua Suomeen.

Kansainväliset investoinnit vahvistavat taloutta

Invest in Finlandin osuus vaikuttavuusraportissa tuo esiin, kuinka kansainväliset suorat sijoitukset vahvistavat Suomen taloutta monin tavoin. Ne lisäävät työllisyyttä, verotuloja ja kotimaisten yritysten mahdollisuuksia integroitua globaaleihin yrityksiin.

Vuonna 2024 Invest in Finland auttoi 15 ulkomaista yritystä sijoittumaan Suomeen tai laajentamaan toimintaansa. Yritykset investoivat yhteensä 434 miljoonaa euroa ja loivat 905 uutta työpaikkaa. Lisäksi 130 jo Suomessa toimivaa ulkomaisoimisteista yritystä teki jatkoinvestointeja. Jatkoinvestoinnit sijoittuivat pääosin Cleantech-, terveys- ja ICT-sektoreille.

Erityistä huomiota kiinnitettiin kestävän kehityksen tavoitteisiin: yli 60 % Suomeen sijoittuvista investoinneista tuki näitä päämääriä. Uusi ESG-viitekehys mahdollistaa investointien vaikuttavuuden tarkastelun myös ympäristö- ja yhteiskuntanäkökulmasta.

Globaali kilpailu kiristyy

Vaikuttavuusraportti nostaa esiin, kuinka Suomen innovaatioympäristö kohtaa kasvavaa kansainvälistä kilpailua. Ulkomaisten suorien investointien osuus BKT:stä Suomessa oli 30 %. Osuus oli selvästi alle OECD:n (Organisation for Economic Co-operation and Development) 53% keskiarvon vuonna 2023. Raportin mukaan vuonna 2024 ulkomaiset investoinnit Euroopassa laskivat merkittävästi, noin 45 % ja Suomessa laskua tapahtui vain noin 6 % uusien investointien määrässä. Eniten uusia investointeja tuli Ruotsista, Iso-Britanniasta ja Yhdysvalloista, ja ne kohdistuivat erityisesti ICT- ja palvelusektoreille.

Rahoituksella on ratkaiseva rooli Suomen kilpailukyvyn, kasvun ja kestävän kehityksen turvaamisessa. Sen vaikuttavuus näkyy yritysten liikevaihdon ja viennin kasvuna, uuden osaamisen syntynä ja kansainvälisten investointien vahvistumisena. Suomen tulee jatkossakin panostaa riittävästi tutkimus ja kehitys- sekä innovaatio-toimintaan, kehittää osaamisympäristöä ja houkutella kansainvälisiä sijoituksia, jotta kasvu on kestävää.

KIINNOSTUITKO?

Tarvitseeko yrityksesi lainarahoitusta kauttamme? Täytä lyhyt lainahakemuksemme, niin olemme teihin yhteydessä! Ja mikäli haluat aina uusista sijoituskierroksista tiedon sähköpostiisi, liity alta mukaan sijoittajalistallemme.

Analysoimme kohteet ja toimimme kanssasijoittajina

SijoittajaPRO Corporate Finance analysoi ja arvio kuukausittain kymmeniä suoria sijoituskohteita ja esittelee parhaimmat mahdollisuudet sijoittajille. Pääset sijoittajana mukaan aikaisen vaiheen yhtiöihin yhdessä ammattisijoittajien kanssa, kustannustehokkaasti ja hajautetusti.

Uusimmat blogit
Suomen buyout- ja growth tunnusluvut vuonna 2024.

Buyout- ja growth Suomessa 2024

Vuoden 2024 lopulla buyout-markkina piristyi selvästi. Irtautumisia tehtiin enemmän kuin kolmeen vuoteen. Lisäksi tilastojen mukaan rahastoihin kerättiin yhteensä noin miljardia euroa (1 017 M€). Summa oli historian kolmanneksi suurin.

Lue lisää
Pohjoismaiden PE ja VC diilit sekä varainhankinta vuonna 2024.

Pohjoismaiden PE ja VC: Diilit ja varainhankinta 2024

Pohjoismaiden pääomasijoitusmarkkinat näyttivät kahtiajakoista kehitystä vuonna 2024. Venture capital -puolella nähtiin selkeää siirtymää varhaisen vaiheen yrityksiin, kun taas private equity -markkinat säilyivät vakaina ja saavuttivat varainhankinnan osalta ennätyksiä.

Lue lisää

Startup-sijoitukset nostavat Suomen Euroopan kärkeen

Suomi nousi Euroopan ykköseksi pääomasijoituksissa suhteessa BKT:hen. Ulkomaiset sijoittajat toivat maahan 1,4 miljardia euroa, ja alkuvaiheen startup-yritykset keräsivät lähes 500 miljoonaa jo alkuvuonna. Miksi startupit Suomessa houkuttelevat pääomaa – ja mitä se kertoo kasvun tulevaisuudesta?

Lue lisää