Blogi

Kotimaiset startup-sijoitukset laskussa vuonna 2023

Pääomasijoittajat ry on jälleen julkaissut raporttinsa menneen vuoden pääomasijoitusten tärkeimmistä tunnusluvuista. Talouden yleinen epävarmuustilanne heijastui markkinoihin siinä määrin, että viime vuonna luvut jäivät huomattavasti jälkeen vuoden 2022 vastaavista. Kotimaiset pääomasijoitusrahastot keräsivät kuitenkin ennätysmäärän startupeihin sijoitettavia varoja.

Startup-sijoitusten määrä alin sitten vuoden 2019

Suomalaisten startup-yritysten rahoitustilanne on heikentynyt pääomasijoitusten vähentyessä. Vuonna 2023 sijoitusten kokonaissumma oli noin kolmanneksen vähemmän sitä edeltäneeseen vuoteen verrattuna. Yhteensä vuoden 2023 aikana sijoituksia tehtiin 258 miljoonan euron edestä. Vaikka luvut ovat olleet laskussa, siemenvaiheen sijoitukset säilyivät vahvalla tasolla, noin 86 miljoonassa eurossa. Siemensijoitusten määrä oli tarkasteluhistorian toiseksi korkein heti vuoden 2022 ennätyssumman jälkeen.

Suomalaisten pääomasijoittajien tekemät sijoitukset startup-yrityksiin
Lähde: Pääomasijoittajat ry

Kuitenkin vuonna 2023 rahoitusta saaneiden yritysten kappalemäärä oli pienemmistä sijoitusluvuista huolimatta korkea. Vuonna 2022 startup-yritysten määrä oli yhteensä 286 kappaletta, ja vuonna 2023 määrä laski vain 256 kappaleeseen. Luku on toiseksi suurin koko Suomen startup-yritysten sijoitushistoriassa. Vuonna 2022 siemenvaiheen yritysten sijoitusten määrä oli 150, josta luku laski yhdellätoista vuonna 2023; 139 siemenvaiheen yritystä sai suomalaisilta pääomasijoittajilta rahoitusta.

Suomalaisten pääomasijoitusten hajautuminen ulkomaille on jatkunut yleisestä talouden epävarmuudesta huolimatta. Liki sata ulkomaista yritystä sai rahoitusta Suomesta vuonna 2023. Määrä ei ole tippunut merkittävästi edelliseen vuoteen verrattuna, jolloin ulkoimaisten yritysten määrä oli 114.

Pääomasijoitukset notkahtivat alaspäin

Viime vuonna startup-yritykset keräsivät alhaisimmat rahoitukset sitten vuoden 2018. Kerätyt sijoitukset sekä suomalaisilta että ulkomaisilta sijoittajilta ylsivät 389 miljoonaan euroon vuonna 2023. Sijoitusten määrä putosi 58 % prosenttia verrattuna edelliseen vuoteen, joka olikin tarkasteluhistorian paras.

Kotimaisten ja ulkomaisten pääomasijoittajien sijoitukset suomalaisiin startup-yrityksiin
Lähde: Pääomasijoittajat ry

Vähiten sijoituksia keräsivät viime vuonna myöhemmän vaiheen kasvuyritykset. Lukujen tippumista on nähtävissä globaalisti, ei pelkästään Suomessa. Myöhemmän vaiheen kasvuyrityksillä olisi suurempi kysyntä sijoituksille kuin rahoitusta on tarjolla. Analyysitalo PitchBookin mukaan pelkästään Yhdysvalloissa rahoituskysyntä vuonna 2023 oli 2,8 kertaa suurempi kuin tarjolla oleva rahoitus. Yritykset jäävät siis vaille kaikista isoimpia sijoituskierroksia ja yleisesti rahoituskierrosten koko on laskenut.

Mitä me voimme tilanteelle tehdä?

Me Corpulla olemme vuodesta 2016 alkaen sijoittaneet yli 240 rahoituskierroksella yli 120 yritykseen. Sijoitusten myötä olemme laittaneet rahaa liikkeelle suomalaisiin kasvuyhtiöihin yli 108 miljoonaa euroa. Rahoituksen turvin portfolioyhtiömme ovat päässeet keskittymään kasvuun ja ydinliiketoimintojensa kehittämiseen.

Olemme nyt ja tulevaisuudessa mukana tarjoamassa kotimaisille kannattaville kasvuyhtiöille joustavia ja nopeita rahoitusratkaisuja. Olemme itsekin yrittäjiä ja ymmärrämme kasvuyrittäjien haasteet löytää sopivaa rahoitusta erilaisiin tilanteisiin, erityisesti kiristyneen pankkisääntelyn ympäristössä.

Pyrimme omalla työllämme auttamaan kannattavien yritysten matkaa kasvuun tarjoamalla rahoitusta esimerkiksi siltalainojen, sopimus- ja tilauslainojen sekä yrityskauppalainojen muodossa. Teemme myös kanssarahoitusta sekä oman pääoman ehtoisia sijoituksia. Aikaisemman vaiheen sijoituksissa toimimme sijoittajiemme yhdessä omistaman Korpun Siemen -sijoitusyhtiön kautta.

KIINNOSTUITKO?

Yrittäjä, tarvitseeko yrityksesi rahoitusta kauttamme? Täytä lyhyt lainahakemuksemme, niin olemme teihin yhteydessä! Ja mikäli haluat aina uusista sijoituskierroksista tiedon sähköpostiisi, liity alta mukaan sijoittajalistallemme.

Analysoimme kohteet ja toimimme kanssasijoittajina

SijoittajaPRO Corporate Finance analysoi ja arvio kuukausittain kymmeniä suoria sijoituskohteita ja esittelee parhaimmat mahdollisuudet sijoittajille. Pääset sijoittajana mukaan aikaisen vaiheen yhtiöihin yhdessä ammattisijoittajien kanssa, kustannustehokkaasti ja hajautetusti.

Uusimmat blogit

Yrityslainaraportti Q1/2024

Vuoden 2024 ensimmäinen kvartaali on päätöksessä yrityslainoihin sijoittamisen osalta. Lainanlyhennyksiä maksettiin salkkuun 2 740 079,42 € edestä. Raportointihetkellä lähes kaikki käytettävissä olevasta pääomasta oli sijoitettuna lainoihin.

Lue lisää