Blogi

Listaamattomien yrityslainojen korkosalkun historia ja rakenne

syksyinen vaahteranlehti maassa

SijoittajaPRO Corporate Financen sijoittajat ovat tehneet lainasijoituksia listaamattomiin yhtiöihin kolmen vuoden ajan. Sijoittajat ovat matkan varrella toivoneet tarkkoja tietoja korkosalkun jakaumasta, tunnusluvuista ja ennen kaikkea tuotoista. Nyt lainasalkulla on riittävä historia, jotta pääsemme vihdoin esittelemään sen sijoittajillemme.

Miksi sijoittaa listaamattomiin yrityslainoihin?

Tämän hetken listatulla korkomarkkinalla on tarjolla vain matalia tuotto-odotuksia. Alla olevasta Sijoittaja.fi:n markkinaympäristöstä löytyvästä ” Pitkän aikavälin tuotto-odotukset” -taulukosta näet, miten korkomarkkinan tuotto-odotukset seuraavalla kymmenelle vuodelle ovat matalat.

Kun Euroopan yrityslainat tuottivat edelliset 10v 3,6% vuodessa, on tuotto-odotus seuraavalle 10 vuodelle vain 0,6% p. a. Tuolla tuotolla jo inflaation voittaminen tekee tiukkaa. Korkean riskin yrityslainat tuottivat taasen 7,6% p.a historiassa, mutta tulevaisuuden tuotto-odotus on vain 2,5%. Tarjolla on vain siis korkeaa riskiä huonolla tuotolla, ei houkuttele? Korot on kuitenkin olennainen osa jokaista hajautettua salkkua, joten mistäs löytyisi järkevää korkoa rahalle?

Taulukko Sijoittaja.fi:n markkinaympäristöstä 08/2019.

Lainasalkun tuotto ja pääoman kierto

Olemme tehneet yhdessä ankkurisijoittajiemme kanssa omista yhtiöistämme, hallinnoimasta sijoitusyhtiöstämme ja lainarahastostamme yhteensä 33 sijoitusta, kokonaissumma sijoituksille on ollut 13,35 miljoonaa euroa. Näistä kohteista olemme simuloineet salkun, missä jokaiseen lainaan olisit sijoittanut 10.000€.

Toki sinun panoksesi voi olla 1.000€ tai 100€, oman varallisuuden ja sijoitusstrategian mukaan.  Duraatio, joka huomioi lainojen takaisinmaksussa myös pääoman lyhentymisen kuukausittain, on ollut alle vuoden. Ja keskimaturiteetti (milloin koko laina on maksettu pois) alle 1,5 vuotta.

Lainasalkun kierrosten keskituotto on ollut 9,86% per vuosi (taulukko alla). Tämä ei anna hyvää kuvaa kokonaistuotosta, koska maksuohjelmat eroavat hyvinkin paljon eri lainojen välillä. Tällöin kannattaa laskea IRR% (Internal Rate of Return), eli efektiivinen korko. IRR huomioi myös maksutapahtumien summat ja ajankohdat ja se on korko, jolla diskontattujen kassavirtojen nykyarvojen summa on nolla. Meidän lainasalkkumme IRR on hieman alle 7%, mitä voidaan pitää hyvänä tuottona, kun huomioidaan että hajautettuna lainasalkkuna riski on maltillinen.

PÄÄOMAN SITOUTUMINEN

SIJOITTAJAPRO CORPORATE FINANCE LAINAKIERROKSET 1.1.2017-5.9.2019

Hajauta myös listaamattomat lainasijoituksesi

Hajauttaminen on tärkeää kaikessa sijoittamisessa, niin myös listaamattomissa yrityslainoissa. Tässä yksinkertainen prosessi onnistuneeseen lainasijoittamiseen:

  1. Mieti kokonaisvarallisuus, jonka haluat sijoittaa yrityslainoihin
  2. Jaa se vähintään 20 eri lainaan. Tällöin yksittäinen ongelmalaina ei kaada koko salkkua,
  3. Tee tasasijoitus yksittäisiin lainoihin. Voit myös painottaa hieman enemmän tuotto-riski-suhteelta parempia lainoja. Mutta varo yliallokointia.

Meidän lainasalkun historia osoittaa, että kun olet ollut mukana kaikissa 33 kierroksessa, yksittäiset epäonnistumiset eivät tuhoa koko lainasalkun tuottoasi.

Miten pääset mukaan sijoittamaan?

Helpoiten pääset mukaan sijoittamaan liittymällä alta Corpun ”suorat sijoitukset” listalle, niin saat omaan sähköpostiisi tiedon aina kun kierros on auki. Mukana tulee myös aina meidän esityksemme ja analyysimme miksi itse ja ankkurisijoittamalle ovat lainaan sijoittaneet. Eli aina kun saat sähköpostia, tiedät että myös me ammattilaiset olemme omia rahoja merkittävästi lainaan sijoittaneet.

Liity listalle ja saat jatkossa ensimmäisten joukossa kohteet sähköpostiisi!

Juuri tällähetkellä meillä on auki kahdesta lainasta vielä noin 20.000€, joten pääset hajauttamisen ja sijoittamisen makuun heti tsekkaamalla avoimet kierroksemme tästä

Vastaamme mielellämme lisäkysymyksiin lainakorkosalkustamme!

Tarmo Urpilainen
Senior Analyst
tarmo.urpilainen@sijoittajapro.fi, 045 666 4133

Analysoimme kohteet ja toimimme kanssasijoittajina

SijoittajaPRO Corporate Finance analysoi ja arvio kuukausittain kymmeniä suoria sijoituskohteita ja esittelee parhaimmat mahdollisuudet sijoittajille. Pääset sijoittajana mukaan aikaisen vaiheen yhtiöihin yhdessä ammattisijoittajien kanssa, kustannustehokkaasti ja hajautetusti.

Uusimmat blogit