Blogi

Mitä ottaa huomioon yrityslainoihin sijoittaessa?

puuta vuollaan puukolla

Yrityslainaan sijoittaessa hajautus kannattaa tehdä huolella ja pitää riskit maltillisina. Me kerromme, mitä kaikkea sijoittajan tulee huomioida!

Hajauta huolellisesti

Yrityslainoissa pienin sijoitettava summa on 10 euroa, joten jokaisella on mahdollisuus sijoittaa. Lainojen laina-ajat ovat tyypillisesti alle vuoden mittaisia, mikä laskee lainoihin kohdistuvaa riskiä ja parantaa lainasalkun kiertonopeutta. Yrityslainoihin sijoittamisesta ei aiheudu sijoittajalle kuluja, joten korkea kiertonopeus on hyväksi. Tämä parantaa likviditeettiä ja nostaa tuotto-odotusta.

Pidä riskit hallinnassa

  • Päätä etukäteen, minkä osuuden sijoitusvarallisuudestasi haluat kohdistaa yrityslainoihin (esim. alle 5 %)
  • Päätä, kuinka moneen lainaan hajautat (esim. 10 kpl)
  • Riski on pienin niissä kohteissa, joilla on korkea luottoluokitus ja omistajien 100 % takaus lainalle
  • Salkkusi riski on sitä suurempi, mitä enemmän olet sijoittanut heikon luottoluokituksen yrityksiin
  • Jos yritys menee laina-aikana konkurssiin, eivätkä takaajat pysty maksamaan lainaa takaisin, sijoittajat menettävät sijoittamansa summan
  • Arvioi kohteita luottoluokituksen avulla
  • Tyypillisesti lainan korko on sitä suurempi, mitä suurempi on lainan riski. Pk-yritysten lainoissa näin ei aina ole. Yritykset asettavat koron sille tasolle, että laina houkuttelee sijoittajia.
  • Mitä korkeampi korko, sitä kiinnostuneempia sijoittajat ovat. Voimakkaasti kasvava yritys, jonka on vaikea saada perinteistä pankkilainaa reaalivakuuksien puuttuessa, voi esimerkiksi asettaa lainalle korkean koron saadakseen nopeasti tarvitsemansa rahoituksen.

LUOTTOLUOKITUS Riskien arvioinnin apuna

Yritykset eivät myöskään välttämättä osaa arvioida lainan takaisinmaksuun liittyviä riskejä oikein. Riskit voivat olla yrittäjän omaa arviota suuremmat.

Yritykset voivat siten asettaa lainan koron liian alhaiseksi tai korkeaksi suhteessa riskiin. Ilman ulkopuolista arviota sijoittajien on vastaavasti vaikea arvioida, onko korko oikealla tasolla riskiin nähden.

Riippumattoman luottoluokitus auttaa sijoittajaa arvioimaan lainojen riskiä ja vertaamaan sitä tarjottuun korkotuottoon. Luottoluokitus antaa sijoittajalle minimikorkovaatimuksen. Jos yrityksen tarjoama korko on suurempi kuin minimikorkovaatimus, on laina houkutteleva sijoituskohde. Luottoluokituksessa arvioidaan yhtiön taloudellinen tilanne, johto ja omistajat sekä liiketoiminta ja markkinat. Huomattavaa on, että omistajien antamat takaukset laskevat lainan riskiä ja siten alentavat luottoluokituksen korkovaatimusta.

Kiinnostuitko?

Tarvitseeko yrityksesi rahoitusta? Täytä lyhyt lainahakemuksemme, niin olemme yhteydessä. Entä haluaisitko lisätietoa sijoituskohteista? Liity alta sähköpostilistallemme, niin saat aina tiedon uusista sijoituskohteistamme.

Analysoimme kohteet ja toimimme kanssasijoittajina

SijoittajaPRO Corporate Finance analysoi ja arvio kuukausittain kymmeniä suoria sijoituskohteita ja esittelee parhaimmat mahdollisuudet sijoittajille. Pääset sijoittajana mukaan aikaisen vaiheen yhtiöihin yhdessä ammattisijoittajien kanssa, kustannustehokkaasti ja hajautetusti.

Uusimmat blogit

Yrityslainaraportti Q1/2024

Vuoden 2024 ensimmäinen kvartaali on päätöksessä yrityslainoihin sijoittamisen osalta. Lainanlyhennyksiä maksettiin salkkuun 2 740 079,42 € edestä. Raportointihetkellä lähes kaikki käytettävissä olevasta pääomasta oli sijoitettuna lainoihin.

Lue lisää