Blogi

Mitä ottaa huomioon yrityslainoihin sijoittaessa?

puuta vuollaan puukolla

Yrityslainaan sijoittaessa hajautus kannattaa tehdä huolella ja pitää riskit maltillisina. Me kerromme, mitä kaikkea sijoittajan tulee huomioida!

Hajauta huolellisesti

Yrityslainoissa pienin sijoitettava summa on 10 euroa, joten jokaisella on mahdollisuus sijoittaa. Lainojen laina-ajat ovat tyypillisesti alle vuoden mittaisia, mikä laskee lainoihin kohdistuvaa riskiä ja parantaa lainasalkun kiertonopeutta. Yrityslainoihin sijoittamisesta ei aiheudu sijoittajalle kuluja, joten korkea kiertonopeus on hyväksi. Tämä parantaa likviditeettiä ja nostaa tuotto-odotusta.

Pidä riskit hallinnassa

  • Päätä etukäteen, minkä osuuden sijoitusvarallisuudestasi haluat kohdistaa yrityslainoihin (esim. alle 5 %)
  • Päätä, kuinka moneen lainaan hajautat (esim. 10 kpl)
  • Riski on pienin niissä kohteissa, joilla on korkea luottoluokitus ja omistajien 100 % takaus lainalle
  • Salkkusi riski on sitä suurempi, mitä enemmän olet sijoittanut heikon luottoluokituksen yrityksiin
  • Jos yritys menee laina-aikana konkurssiin, eivätkä takaajat pysty maksamaan lainaa takaisin, sijoittajat menettävät sijoittamansa summan
  • Arvioi kohteita luottoluokituksen avulla
  • Tyypillisesti lainan korko on sitä suurempi, mitä suurempi on lainan riski. Pk-yritysten lainoissa näin ei aina ole. Yritykset asettavat koron sille tasolle, että laina houkuttelee sijoittajia.
  • Mitä korkeampi korko, sitä kiinnostuneempia sijoittajat ovat. Voimakkaasti kasvava yritys, jonka on vaikea saada perinteistä pankkilainaa reaalivakuuksien puuttuessa, voi esimerkiksi asettaa lainalle korkean koron saadakseen nopeasti tarvitsemansa rahoituksen.

LUOTTOLUOKITUS Riskien arvioinnin apuna

Yritykset eivät myöskään välttämättä osaa arvioida lainan takaisinmaksuun liittyviä riskejä oikein. Riskit voivat olla yrittäjän omaa arviota suuremmat.

Yritykset voivat siten asettaa lainan koron liian alhaiseksi tai korkeaksi suhteessa riskiin. Ilman ulkopuolista arviota sijoittajien on vastaavasti vaikea arvioida, onko korko oikealla tasolla riskiin nähden.

Riippumattoman luottoluokitus auttaa sijoittajaa arvioimaan lainojen riskiä ja vertaamaan sitä tarjottuun korkotuottoon. Luottoluokitus antaa sijoittajalle minimikorkovaatimuksen. Jos yrityksen tarjoama korko on suurempi kuin minimikorkovaatimus, on laina houkutteleva sijoituskohde. Luottoluokituksessa arvioidaan yhtiön taloudellinen tilanne, johto ja omistajat sekä liiketoiminta ja markkinat. Huomattavaa on, että omistajien antamat takaukset laskevat lainan riskiä ja siten alentavat luottoluokituksen korkovaatimusta.

Kiinnostuitko?

Tarvitseeko yrityksesi rahoitusta? Täytä lyhyt lainahakemuksemme, niin olemme yhteydessä. Entä haluaisitko lisätietoa sijoituskohteista? Liity alta sähköpostilistallemme, niin saat aina tiedon uusista sijoituskohteistamme.

Analysoimme kohteet ja toimimme kanssasijoittajina

SijoittajaPRO Corporate Finance analysoi ja arvio kuukausittain kymmeniä suoria sijoituskohteita ja esittelee parhaimmat mahdollisuudet sijoittajille. Pääset sijoittajana mukaan aikaisen vaiheen yhtiöihin yhdessä ammattisijoittajien kanssa, kustannustehokkaasti ja hajautetusti.

Uusimmat blogit
Suomen buyout- ja growth tunnusluvut vuonna 2024.

Buyout- ja growth Suomessa 2024

Vuoden 2024 lopulla buyout-markkina piristyi selvästi. Irtautumisia tehtiin enemmän kuin kolmeen vuoteen. Lisäksi tilastojen mukaan rahastoihin kerättiin yhteensä noin miljardia euroa (1 017 M€). Summa oli historian kolmanneksi suurin.

Lue lisää
Business Finlandin vaikuttavuusraportti 2025

Business Finlandin vaikuttavuusraportti 2025

Vaikuttavuusraportti osoittaa, että julkinen tutkimus- ja innovaatiorahoitus on keskeinen tekijä yritysten kasvussa, tuottavuudessa ja kansainvälistymisessä. Business Finlandin rahoitus auttaa pk-yrityksiä kehittämään uutta osaamista, laajentamaan vientiä ja houkuttelemaan kansainvälisiä investointeja.

Lue lisää
Pohjoismaiden PE ja VC diilit sekä varainhankinta vuonna 2024.

Pohjoismaiden PE ja VC: Diilit ja varainhankinta 2024

Pohjoismaiden pääomasijoitusmarkkinat näyttivät kahtiajakoista kehitystä vuonna 2024. Venture capital -puolella nähtiin selkeää siirtymää varhaisen vaiheen yrityksiin, kun taas private equity -markkinat säilyivät vakaina ja saavuttivat varainhankinnan osalta ennätyksiä.

Lue lisää