Blogi

State of European tech 2023 -raportin kohokohdat

state of european tech 2023

Tässä blogikirjoituksessa esittelemme poimintoja marraskuussa julkaistusta State of European Tech 2023 -raportista. State of European Tech -raportti julkaistaan vuosittain, ja nyt julkaistun raportin myötä tuli täyteen yhdeksäs julkaisuvuosi. State of European Tech 2023:n yksi keskeisimmistä teemoista oli tekoäly. Toimialan yrityksissä nähdään paljon potentiaalia ja ne ovatkin kiinnittäneet sijoittajien huomion.

Euroopan teknologiasijoitusten määrä puolittui

Raportti arvioi, miten vuosi 2023 saavuttaisi 45 biljoonan dollarin (USD on ~0,9 €) määrän sijoituksissa teknologia-alalla. Määrä on kuitenkin lähes puolet pienempi verrattuna vuoteen 2022, jolloin päästiin 82 biljoonaan dollariin. Lueteltuja syitä haasteelliselle vuodelle olivat muun muassa inflaatio ja korkojen nousu, sekä se, miten myöhemmän vaiheen yritykset ovat lykänneet varainhankintojaan.

Pääomasijoituslukuja alueittain. Vertailun kohteena vuodet 2020 ja 2023
Pääomasijoituslukuja alueittain – vertailussa 2020 ja 2023. Lähde: Atomico, State of European Tech 2023 report.

Raportti listasi myös suuruusjärjestyksessä Euroopan maiden pääomasijoitusten määriä (mitattu miljoonissa dollareissa). 30 listatusta maasta Suomi ylsi sijalle 14, ja paalupaikalla komeili Iso-Britannia. Iso-Britannia johtaa kokonaisvaltaisesti Euroopan sijoitusluvuissa, vaikka maan markkinaosuus Euroopan tasolla onkin laskussa. Sen sijaan esimerkiksi Viro, Norja ja Alankomaat ovat saavuttaneet suurimpia voittoja.

State of European Tech 2023 report. Top 30 maiden pääomasijoitukset
Top 30 maiden pääomasijoitukset vuonna 2023. Lähde: Atomico, State of European Tech 2023 report.

Suomi on pieni markkina, jonka vuoksi se pärjää Euroopan vertailussa heikommin. Vertailun vuoksi tarkastelimme myös BKT:ta, jossa Suomi on myös sijoittunut keskivaiheille, joten pääomasijoitusten määrä on täysin linjassa bruttokansantuotteeseemme.

Euroopan maiden välisiä voittoja.
Prosenttiyksikön muutos Euroopan sijoitetun pääoman osuudessa (2018-2020 vs. 2021-2023). Lähde: Atomico, State of European Tech 2023 report.

Suomen sija sijoitetun pääoman muutosvertailussa on mielenkiintoinen ja aiomme tarkastella kehitystä tulevaisuudessa lisää: mikä on syynä heikkoon listasijoitukseen? Lisäksi tulemme tutustumaan maailmanlaajuisesti eri sijoitusilmiöihin, ja julkaisemme teemoista myös blogikirjoituksia.

Inflaation ja korkojen nousun jälkeen yritysten perustajat ovat kokeneet hankaluuksia kerätä yrityksilleen VC-sijoituksia. Markkinatilanteen haasteellisimmissakin hetkissä SijoittajaPRO Corporate Finance tarjoaa rahoitusapua suomalaisille kasvuyrityksille!

Euroopassa tekoäly-yritysten kasvu on nopeampaa

Raportti avaa, miten startup-yritykset keräsivät 16 % vuonna 2023 sijoitetusta pääomasta. Seed-yritykset keräsivät puolestaan 33 % sijoitetusta pääomasta. Vuonna 2014 prosenttiluvut olivat 10 % startupeilla, ja seed-yrityksillä ainoastaan 16 %. Prosentit kertovat siitä, että Euroopassa alkuvaiheen tekoäly-yritysten kasvu on nopeampaa Yhdysvaltoihin verrattuna. Euroopalla on kuitenki vielä tehtävää edessään, jotta nämä yritykset saisivat vakaan pohjan optimaaliseen kasvuun.

Ai vetää sijoituksia puoleensa

State of European Tech 2023 -raportti kertoo, miten Euroopan monimuotoisuus on toimiva kasvualusta tekoälylle. Erityisesti tekstiä tuottava AI on ollut suuressa suosiossa Euroopan startup-yritysten keskuudessa. Yritykset ovat tehneet läpimurtoja innovatiivisessa LLM (Large Language Model) -teknologiassa. Tekoälyn startup-yritykset ovat herättäneet sijoittajien mielenkiinnon, minkä johdosta AI on noussut varhaisimmassa vaiheessa olevien yritysten kärkeen enintään 5 miljoonan dollarin seed-rahoituskierroksissa. Jatkuvasti nousevana toimialana tekoäly on onnistunut kerämään Euroopassa säännöllisesti 11 kierroksella yli 100 miljoonaa dollaria.

+100 miljoonan dollarin kierrokset tekoälyssä 2014-2023.
Euroopassa tekoäly on onnistunut keräämään Yhdysvaltojen lailla useita 100 miljoonan dollarin kierroksia vuosien aikana. Lähde: Atomico, State of European Tech 2023 report.

Kasvualustaa tehostaa se, että Euroopassa on vahva tekninen osaaminen. Vuosikymmenen aikana AI:n parissa työskentelevien ihmisten määrä on kymmenkertaistunut. Lisäksi Euroopassa on suurempi korkeakoulutettujen tekoälyasiantuntijoiden määrä kuin Yhdysvalloissa. Näiden seikkojen ansiosta Euroopalla on vahvat valmiudet luoda seuraavan sukupolven tekoäly-yrityksiä.

Tekoälyä seuraavat suuret teemat seed-yritystasolla olivat vastuullisuus ja ilmasto sekä terveys.

Sijoittaminen elpymässä korkojen noususta ja inflaatiosta

Vuosi 2021 oli tehtyjen sijoitusten huippuvuosi, sillä sijoitetun pääoman määrä ylsi 100 biljoonaan dollariin. Vuonna 2022 määrä laski 82 biljoonaan dollariin. Vuonna 2023 sijoitettujen pääomien määrä laski yli puolella vuoteen 2021 verrattuna – pienemmistä luvuista huolimatta 2023 oli kuitenkin vakaa. Tästä herää kysymys, olivatko vuodet 2021 ja 2022 epätavallinen hyviä vuosia, ja edellisenä vuonna päästiin takaisin normaaleihin lukuihin?

Sijoitusten määrä 2014-2023 Euroopassa.
Vuosien 2014-2023 välillä tehdyt pääomasijoitukset Euroopassa. Lähde: Atomico, State of European Tech 2023 report.

Raportissa kerrotaan lisäksi, että Eurooppa on ainoa markkina-alue, jonka pitkäaikainen kasvu ei ole tyrehtynyt kolmen vuoden takaisiin lukuihin verrattuna.

KIINNOSTUITKO?

Yrittäjä, tarvitseeko yrityksesi rahoitusta kauttamme? Täytä lyhyt lainahakemuksemme, niin olemme teihin yhteydessä! Ja mikäli haluat aina uusista sijoituskierroksista tiedon sähköpostiisi, liity alta mukaan sijoittajalistallemme.

Analysoimme kohteet ja toimimme kanssasijoittajina

SijoittajaPRO Corporate Finance analysoi ja arvio kuukausittain kymmeniä suoria sijoituskohteita ja esittelee parhaimmat mahdollisuudet sijoittajille. Pääset sijoittajana mukaan aikaisen vaiheen yhtiöihin yhdessä ammattisijoittajien kanssa, kustannustehokkaasti ja hajautetusti.

Uusimmat blogit
Kesäjuhlat Hailuodossa

SIJOITTAJA-groupin kesäjuhlat Hailuodossa

SIJOITTAJA-konsernin vuotuisat kesäjuhlat vietettiin tällä kertaa merellisellä Hailuodon saarella. Kaksipäiväiseen juhlaan mahtui maastopyöräilyä, paikallisia makuja ja tietysti uintia. Nyt jatkamme töitä hyvin levänneinä!

Lue lisää