Blogi

Suomen startup-barometri: positiivinen käänne taloudessa

Suomen startup-yhteisö

Suomen startup-yhteisön barometrikyselyssä on ensimmäistä kertaa lähes kahteen vuoteen havaittu positiivista kehitystä ympäröivässä taloustilanteessa. Vuoden 2024 toisen vuosineljänneksen barometrikyselyn mukaan talousodotuksia mittaava saldoluku on kääntynyt positiiviseksi, ollen nyt 3,7.

“Näyttää siltä, että lähitulevaisuuden talouskehitys tulee olemaan myönteisempää startup-ekosysteemissä. Olin varovaisen toiveikas jo vuosi sitten, kun havaitsimme käänteen parempaan saldolukujen osalta. Tuoreimman kyselyn odotukset tulevasta ovat kääntyneet jo plussan puolelle, joka antaa mielestäni aihetta odottaa hieman nopeampaa kasvua ja mahdollisesti isompia valuaatioita startupeille Suomessa”, kertoo Suomen startup-yhteisön pääekonomisti Youssef Zad.

Suomen startup-yhteisö: ympäröivä taloustilanne.
Ympäröivää taloustilannetta kuvaavat saldoluvut Q2/2022 – Q2/2024. Kuva: Suomen startup-yhteisö.

Rahoitusmäärät ovat pienentyneet ja kasvussa on nähty hidastumista. Pienenevät rahoitusmäärät sekä kasvun hidastuminen johtuvat suoraan ongelmista startup-sektorin kasvurahoituksen saatavuudessa. Syiksi tähän nähdään vuonna 2022 alkanut korkojen nousu sekä rahoitusmarkkinoiden hiipuminen. Rahoituksen niukkuus on vaikuttanut startup-yritysten näkemyksiin taloustilanteesta varsin kielteisesti. Monet nopeasti kasvavat startupit ovat olleet tilanteessa, jossa pääomasijoituksia olisi tarvittu liiketoiminnan vauhdittamiseen, mutta sijoittajat eivät ole kyenneet tukemaan startupien nopeaa kasvua.

Vuoden 2024 toisen kvartaalin startup-barometrin tulokset eivät kuitenkaan heijasta aivan viimeaikaisia muutoksia globaalissa taloudessa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa julkaistiin äskettäin heikot työllisyysluvut, jotka voivat viitata taantuman alkamiseen. Myös osakemarkkinat ovat viime aikoina heilahdelleet kansainvälisesti.

”Tällaiset uutiset todennäköisesti aiheuttavat epävarmuutta myös startup-yritysten parissa ja ovat omiaan heikentämään yritysten näkemyksiä ympäröivästä taloustilanteesta” arvioi pääekonomisti Zad.

Rekrytoinnissa hidastumista

Vaikka odotukset talouden kehityksestä ovat muuttuneet positiivisemmiksi, samaa ei voida sanoa startup-yritysten rekrytointiaikeista tai työntekijämäärien kehitysarvioista. Vuoden 2022 huippulukemista työntekijämäärien saldoluvut ovat selvästi laskeneet ja asettuneet pysyvästi alemmalle tasolle.

”On todennäköistä, että vaikka arviot tulevasta talouskehityksestä ovat muuttuneet myönteisemmiksi, emme ole silti vielä nähneet tarpeeksi isoja myönteisiä muutoksia esimerkiksi rahoitusmarkkinoilla, jotka näkyisivät rekrytointimäärien kasvussa. Hieman myönteisempi taloustilanne on eri asia, kun yritysten kyky kasvattaa henkilöstömääriään aiempaa nopeammin”, Zad toteaa.

On kuitenkin hyvä huomioida, että sekä työntekijämäärän kehitystä että rekrytointiaikeita kuvaavat saldoluvut ovat yhä positiivisia. Positiiviset luvut viittaavat siihen, että startup-yrityksissä henkilöstömäärä kasvaa keskimäärin.

Suomen startup-yhteisö: työntekijöiden määrä.
Kuva: Suomen startup-yhteisö.

Kasvun esteet yhteydessä taloustilanteeseen

Startup-barometrissä kartoitetaan tärkeimmät kasvun esteet pyytämällä vastaajia listaamaan yrityksensä kohtaamat haasteet. Vuoden 2022 alkupuolella osaavan työvoiman puute nousi selvästi merkittävimmäksi esteeksi. Teknologiayritykset rekrytoivat nopeasti vuosina 2021-2022, ja kilpailu osaajista oli niin kovaa, että se jopa haittasi työmarkkinoiden toimivuutta.

Kuitenkin globaalit talousvaikeudet hidastivat nopeasti startup-yritysten kasvua ja rekrytointisuunnitelmia, minkä myötä osaavan työvoiman puutetta alettiin pitää vähemmän merkittävänä esteenä. Taloushaasteet, rahoituksen saatavuuden heikkeneminen ja riittämätön kysyntä nousivat sen sijaan keskeisiksi esteiksi. Tuoreimmassa startup-barometrissä suurimmaksi kasvun esteeksi on edelleen tunnistettu rahoituksen saatavuuden puute.

Suomen startup-yhteisö: kyselyn vastaukset.
*Selite kuvioon. Rahoituksen puute lisättiin startup-barometriin vuoden 2023 kolmannella neljänneksellä. Aiemmin kyselyssä oletettiin, että startupit vastaavat rahoituksen puutteen kuuluvaksi talousvaikeuksiin, mutta kyselypalautteen vuoksi rahoituksen puute lisättiin omaksi vastausvaihtoehdoksen. Kuva: Suomen startup-yhteisö.

Suomalaiset startupit kiinnostavat maailmalla

Toimiala on saanut runsaasti positiivisia uutisia laskusuhdanteen aikana, vaikka startup-yhteisössä onkin ollut suurta huolta nykyisestä taloustilanteesta. Esimerkiksi majoitusalalla toimiva suomalainen startup-yritys BoB W keräsi vuoden 2024 alkupuoliskolla 40 miljoonan euron rahoituskierroksen. Satelliitteja valmistava kotimainen Iceye puolestaan sai 80 miljoonan euron rahoituksen, ja kotoinen tekoäly-startup Silo AI myytiin AMD:lle 600 miljoonan euron kauppahintaan.

Startup-ekosysteemissä tapahtuu siis jatkuvasti positiivista kehitystä, vaikkakin ehkä hitaammin kuin aiemmin. On kuitenkin todennäköistä, että ala palaa nopeampaan kasvuun yleisen taloustilanteen parantuessa.

KIINNOSTUITKO?

Tarvitseeko yrityksesi lainarahoitusta kauttamme? Täytä lyhyt lainahakemuksemme, niin olemme teihin yhteydessä! Ja mikäli haluat aina uusista sijoituskierroksista tiedon sähköpostiisi, liity alta mukaan sijoittajalistallemme.

Analysoimme kohteet ja toimimme kanssasijoittajina

SijoittajaPRO Corporate Finance analysoi ja arvio kuukausittain kymmeniä suoria sijoituskohteita ja esittelee parhaimmat mahdollisuudet sijoittajille. Pääset sijoittajana mukaan aikaisen vaiheen yhtiöihin yhdessä ammattisijoittajien kanssa, kustannustehokkaasti ja hajautetusti.

Uusimmat blogit
Yrityslainaraportti Q32024

Yrityslainaraportti Q3/2024

Vuoden 2024 kolmas kvartaali on päätöksessä yrityslainoihin sijoittamisen osalta. Lainanlyhennyksiä maksettiin salkkuun 3 720 762,71 €:n edestä. Salkun nettorahavirta oli 2 440 550 € positiivinen.

Lue lisää