Blogi

Puolivuotissijoituskatsaus 2023: Sijoituksia yli 10 miljoonalla eurolla!

luottoanalyysi

Kesälomat ovat tulleet päätökseen, ja onnistuimme nauttimaan niistä hetken verran, vaikka kesä oli kiireinen avointen sijoituscasejen parissa! Kiireelliset tehtävät on saatu hoidettua, joten voimme nyt keskittyä myös blogikirjoitusten pariin. Haluamme myös pahoitella hiljaisuutta, joka on vallinnut täällä kesän aikana. Positiivisen työhuuman keskellä aika on vain juossut. Tässäpä siis Corpun vuoden 2023 ensimmäinen puolivuotissijoituskatsaus.

Tänä vuonna varsinkin lainapuolella on käynyt kova vilske. Markkinassa normaali pankkirahan saanti on tiukentunut huomattavasti ja tämä on näkynyt myös meillä. Isommat yhtiöt hakevat yhä isompia lainoja myös meidän tyylisiltä vaihtoehtoisilta lainarahoittajilta. Korkojen nousu ja pankkien yhä tiukentuva vakavaraisuussäännöstely vaikeuttaa tilannetta edelleen, joten meillä sijoittajilla riittää hommia lainapuolella!

Positiivisena asiana on mainittava, että Finnvera on aktivoitunut lainanantajana täyttämään aktiivisesti pankkien jättämää kuoppaa. Tämän ansiosta olemme voineet myöntää ensimmäiset yhteiset lainat yrityksille.

ANALYSOIDUT YRITYKSET

Vuoden 2023 ensimmäisellä vuosipuoliskolla analysoimme yhteensä 194 yritystä. Useamman ehdimme tarkistaa sekä oman pääoman että lainasijoituksen osalta.

Jokunen ehti käydä analyysissä myös toisen kerran kuuden kuukauden aikana. Seuraamme yhtiöiden kehitystä lyhyelläkin aikaikkunalla, koska sijoituskelpoisuus voi muuttua nopeastikin.

TEHDYT SIJOITUKSET

Ensimmäisen puolen vuoden aikana teimme yhteensä 18 sijoitusta (2022/H1: 17 sijoitusta). Sijoitusten määrä oli lähes samalla tasolla kuin viime vuonna. Kun analysoituja yrityksiä oli 194 kpl, joten reilu 9% meni läpi sijoitukseen asti. Näistä sijoituksista 10 oli lainasijoituksia ja 8 oman pääoman ehtoisia sijoituksia. Viime vuonna lainasijoituksia oli 10 kpl.

YRITYSLAINAT

Yrityslainasijoituksissa kasvumme on ollut ripeää vuosittain ja tämä hyvä kehitys jatkui edelleen lainasumman kehityksenä. Sijoitimme 8,4 miljoonaa euroa yrityslainoihin, joten kasvua viime vuoden 6 miljoonaan euroon oli huimat 41%. Teimme pari isompaa siltalainaa portfolioyhtiöihimme, jotka nostavat lainasummaa huomattavasti.

Joka tapauksessa selvä trendi lainakoon kasvussa on nähtävissä vuodesta 2020 alkaen. Puolivuotiskaudella lainojemme keskikoko oli 2020: 311Teur, 2021: 388Ter, 2022: 598Teur ja nyt 2023: 843Teur. Kolmessa vuodessa lainan keskikoko on kasvanut 2,7 kertaisesti. Rahaa liikkuu!

OSAKEANNIT JA MUUT OMAN PÄÄOMAN EHTOISET SIJOITUKSET

Osakeanteja ja muita oman pääoman ehtoisia sijoituksia teemme tarkasti valikoiden vuosittain vähemmän. Tällä puolivuotiskaudella löysimme erinomaisia kohteita yllinkyllin. Teimme jopa 8 sijoitusta. Puolet sijoituksista tehtiin kasvuvaiheen yhtiöihin ja toisen puolen teimme alkuvaiheen yhtiöihin Korpun Siemen sijoitusyhtiöllä. Jatkosijoituksia olemassa oleviin portfolioyhtiöihimme noista sijoituksista oli 4 kpl.

Useamman kierros on vielä kesken ja jokunen tehtiin ns. piilotettuna kierroksena. Onneksi yksi iso eteenpäin meno portfolioyhtiöihimme sattui tälle puolivuotiskaudelle, eli Haltian sai merkittävän 22meur rahoituskierroksen valmiiksi huhtikuussa. Tuossa kierroksessa emme enää lisää rahaa sijoittaneet, mutta käänsimme VVK-lainojamme osakkeiksi.

Olemme seitsemän vuoden aikana sijoittaneet yhdessä sijoittajiemme kanssa yhteensä 91,7 miljoonaa euroa 112 yhtiöön, 200 sijoituskierroksella. Tämä 200 sijoituksen rajapyykki meni rikki juuri kesäkuun viimeisellä sijoituksella. Seuraavaksi odotetaan kun 100 miljoonaa euroa rikkoontuu toivottavasti jo tämän vuoden puolella!

KIINNOSTUITKO?

Yrittäjä, oletko rahoituksen tarpeessa? Jätä lyhyt rahoitushakemus tiimillemme, niin olemme sinuun yhteydessä!

Sijoittajana voit liittyä alta mukaan sähköpostilistallemme, mikäli olet kiinnostunut kuulemaan uusista sijoituskohteistamme!

 

Analysoimme kohteet ja toimimme kanssasijoittajina

SijoittajaPRO Corporate Finance analysoi ja arvio kuukausittain kymmeniä suoria sijoituskohteita ja esittelee parhaimmat mahdollisuudet sijoittajille. Pääset sijoittajana mukaan aikaisen vaiheen yhtiöihin yhdessä ammattisijoittajien kanssa, kustannustehokkaasti ja hajautetusti.

Uusimmat blogit
Kesäjuhlat Hailuodossa

SIJOITTAJA-groupin kesäjuhlat Hailuodossa

SIJOITTAJA-konsernin vuotuisat kesäjuhlat vietettiin tällä kertaa merellisellä Hailuodon saarella. Kaksipäiväiseen juhlaan mahtui maastopyöräilyä, paikallisia makuja ja tietysti uintia. Nyt jatkamme töitä hyvin levänneinä!

Lue lisää